KRAJEM TRAVNJA U BERLINU

MERKEL I MACRON ORGANIZIRAJU KONFERENCIJU O ZAPADNOM BALKANU Pozvani su Hrvatska i Slovenija, žele razgovarati o posebnim izazovima u regiji

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.04.2019. u 13:04

FILE PHOTO: French President Emmanuel Macron speaks with German Chancellor Angela Merkel after being awarded the Charlemagne Prize for
Wolfgang Rattay / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron organiziraju krajem travnja u Berlinu konferenciju na koju su pozvane zemlje zapadnog Balkana kao i Hrvatska, Slovenija te predstavnici Europske komisije, priopćeno je u srijedu navečer u Berlinu.

"Na konferenciji, 29. travanja, se očekuju najviši predstavnici tih zemalja“, rekao je jedan glasnogovornik njemačke vlade za njemačku novinsku agenciju dpa. Glavna tema razgovora trebale bi biti stabilnost i povoljan razvoj regije. Kako javlja dpa, njemačka kancelarka i francuski predsjednik s gostima žele raspravljati o posebnim izazovima u regiji posebice o odnosima Srbije i Kosova.

Njemačka i Francuska su i pokretači tzv. Berlinskog procesa koji je započeo 2014. u cilju stabilizacije sigurnosti i poboljšanja političkih i gospodarskih odnosa među zemljama zapadnog Balkana među kojima su Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Iduća konferencija u sklopu Berlinskog procesa održava se početkom lipnja u Poljskoj.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo