NJEMAČKA KANCELARKA

MERKEL STIŽE U ZAGREB, DOZNAJEMO SVE DETALJE POSJETA NAJMOĆNIJE POLITIČARKE SVIJETA Čuvat će je tisuću policajaca...

 
Andrej Plenković i Angela Merkel
 Damjan Tadić / Tobias Schwarz / Hanza Media / Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel i spitzenkandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber u subotu će boraviti u jednodnevnom posjetu Zagrebu.

Merkel dolazi u državnički posjet, prvi nakon 2011., i sastat će se u Banskim dvorima u 15.30 sati s premijerom Andrejem Plenkovićem, da bi poslije oboje otišli na predizborni skup HDZ-a u Ciboni, gdje će njemačka kancelarka dati podršku Weberu i kandidatima HDZ-a za europske izbore. Inače, to je prvi predizborni skup izvan Njemačke na kojem će biti i Angela Merkel.

U Zračnoj luci “Franjo Tuđman” Merkel će dočekati ministrica vanjskih i europskih poslova, Marija Pejčinović-Burić, a ispred Banskih dvora svečani doček za nju priredit će premijer. Nakon toga upisat će se u Zlatnu knjigu, a potom će početi i sastanak na kojem će se razgovarati o provedbi akcijskog plana za suradnju dvije zemlje, koji su kancelarka i premijer dogovorili na sastanku u Berlinu u kolovozu prošle godine.

Plan sadrži 10 točaka i područja suradnje poput obrambene i sigurnosne politike u okviru NATO-a, pitanje ulaska Hrvatske u schengensko područje i zaštita vanjske granice EU, pitanje migracija.

Akcijski plan

Merkel i Plenković razgovarat će i o nadolazećem predsjedanju EU, jer nakon Hrvatske, koja Vijećem EU predsjeda u prvoj polovici iduće godine, predsjedanje preuzima Njemačka. Merkel i Plenković razgovarat će i o proširenju EU na zemlje jugoistočne Europe, a kao posebna točka u akcijskom je planu navedeno i poboljšanje ulagačke klime, pitanje uvođenja eura, suradnja u područjima energetike, industrije i prometa, poljoprivrede, tržišta rada. Tu su još i točke poput istraživanja i razvoja, kulture, obrazovanja i sporta, kao i održivog razvoja, klime, energetike i okoliša te zdravstvo i parlamentarna suradnja.

Na sastanku u Banskim dvorima bit će i ministri Marija Pejčinović Burić, Davor Božinović, Zdravko Marić i Darko Horvat te Gordan Grlić-Radman, hrvatski veleposlanik u Berlinu. Nakon sastanka, premijer i kancelarka u 16.15 sati održat će zajedničku konferenciju za medije, a nakon toga je predviđen radni ručak.

Manfred Weber, the EU candidate of the two German conservative sister parties Christian Democratic Union party CDU and Bavaria's Christian Social Union party CSU speaks during their kickoff campaign for the European elections in Muenster, Germany, April 27, 2019. REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS
Manfred Weber

A prije ovog sastanka, predsjednik HDZ-a u 13.45 sati na Trgu svetog Marka, ispred crkve, u društvu članova Mladeži HDZ-a dočekat će Manfreda Webera. Nakon toga će prošetati do Katarinina trga gdje će dati izjavu za medije. U 16 sati popit će kavu s kandidatima HDZ-a na Cvjetnom trgu. U Ciboni HDZ-ov skup počinje u 18.30 sati. Očekuje se puna dvorana HDZ-ovaca iz cijele Hrvatske (od 5000 do 5500 ljudi).

Na skupu će govoriti Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora, Karlo Ressler, nositelj liste za izbore EU, kandidakinja HDZ-a na europskim izborima Dubravka Šuica, Manfred Weber, Angela Merkel, Andrej Plenković, a na pozornici će biti i svih 12 kandidata HDZ-a. Između govora okupljene će zabavljati pjevači iz HTV-ove emisije A strana. Iz HDZ-a poručuju kako se očekuje velik broj uglednika iz javnog i društvenog života Hrvatske, predstavnici diplomatskog zbora, sudbene i zakonodavne vlasti, bit će tu i sportaši poput Line Červara, Zlatka Horvata, Ognjena Vukojevića...

Za bilateralni sastanak u Vladi i HDZ-ov skup u Ciboni akreditirano je više od 200 novinara, snimatelja i fotoreportera iz Europe i svijeta.

- Dolazak Merkel dogovara se posljednjih nekoliko mjeseci. Sudjelovanje na predizbornom skupu HDZ-a u Ciboni bit će jedino pojavljivanje Merkel u europskoj kampanji izvan Njemačke, pa je to i signal utjecaja HDZ-a pod vodstvom Plenkovića na europskoj razini - poručuju iz HDZ-a te dodaju kako je to i vjetar u leđa kampanji koju vodi Weber.

Blokiran promet

Iz Vlade poručuju kako je ovo treći bilateralni susret Plenkovića i Merkel u protekle dvije i pol godine, što pokazuje njihovu izvrsnu suradnju.

- U posljednje vrijeme hrvatska Vlada, osim jačanja odnosa s Njemačkom, ulaže velike napore i u kontinuirano razvijanje odnosa s pojedinim njemačkim zemljama, posebno s onima s kojima ima tradicionalno dugu suradnju - poručuju iz Vlade.

Nakon posjeta kineskog premijera, za hrvatske sigurnosne službe bit će ovo još jedan sigurnosni ispit. Iako je prvotna zamisao bila da se skup održi na Trgu kralja Tomislava, zbog prognoze lošeg vremena, on će se održati u Ciboni. Za osiguranje kancelarke, ali i hrvatskih dužnosnika bit će angažirano manje od tisuću policajaca, ali sve sastavnice sigurnosnog sustava već rade ne pripremi osiguranja zajedno s njemačkim kolegama. Osigurano je blindirano vozilo, angažirat će se protueksplozijske službe, psi za detekciju eksploziva, bit će uključeni specijalci, helikopteri, interventne postrojbe, po potrebi i antidron puška.

Kao i dosad, MUP će u zadnji trenutak objaviti popis ulica u kojima će biti blokiran promet te preporuke građanima za kretanje.

Od konferencije i ručka do skupa

- U Zračnoj luci “Franjo Tuđman” Merkel će dočekati ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić,

- u 13.45 sati šef HDZ-a na Trgu svetog Marka dočekuje Manfreda Webera

- u 15.30 sati Merkel se s premijerom Andrejem Plenkovićem sastaje u Banskim dvorima,

- u 16.15 sati Merkel i Plenković održat će zajedničku konferenciju za medije,

- nakon konferencije je predviđen radni ručak,

- u 16 sati Weber će popiti kavu s kandidatima HDZ-a na Cvjetnom trgu

- u 18.30 sati počinje HDZ-ov skup u Ciboni

Njemačka 4. strani investitor u RH

U 2018. Njemačka je s obzirom na ukupni opseg robne razmjene bila prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske (5,5 milijardi eura ukupne robne razmjene), četvrti strani investitor u Hrvatskoj (3,3 milijarde eura ulaganja od 1993. do 2018.) i država koja tradicionalno zauzima prvo mjesto po broju turističkih posjeta Hrvatskoj (2,9 milijuna posjeta u 2018.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:01