DOLAZAK KANCELARKE

MERKEL USKORO U ZAGREBU, NJEZIN POSJET ODJEKNUO I U NJEMAČKIM MEDIJIMA Spiegel se čudi što ide na izborni skup u RH, a nema je u kampanji u Njemačkoj

Angela Merkel, Andrej Plenković, Manfred Weber
 Fabrizio Bensch, Francois Walschaerts/REUTERS; / Darko Tomas/CROPIX

Njemačka kancelarka Angela Merkel dolazi za koji sat u kratki posjet Zagrebu, gdje će u Banskim dvorima razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem, a zatim sudjelovati na predizbornom skupu HDZ-a u ”Ciboni” uoči europskih izbora. S kancelarkom u Zagreb dolazi i Manfred Weber, glavni kandidat Europske pučke stranke za budućeg predsjednika Europske komisije, koji će odmah po dolasku prošetati gradom i održati konferenciju za medije u restoranu Apetit City.

Za Merkel je u 15,25 pripremljen svečani doček ispred Banskih dvora, a zatim će se održati bilateralni sastanak s Plenkovićem. Kancelarka će se upisati i u Zlatnu knjigu, a predviđene su izjave za medije. Nakon radnog ručka koji priređuje hrvatski premijer Angela Merkel otići će u ”Cibonu” gdje je predviđeno i njeno obraćanje sudionicima skupa kojih bi moglo biti i više od 6000.

To je prvi put da Merkel sudjeluje na jednom predizbornom skupu EPP-a, iako je Manfred Weber održao i održat će skupove u svim zemljama članicama Europske unije. Merkel će s Weberom biti 24. svibnja u Münchenu, na završnom skupu EPP-a.

Kancelarka po treći put dolazi u posjet Zagrebu, a bila je u Banskim dvorima za vrijeme dok su premijeri bili Ivo Sanader i Jadranka Kosor. Merkel je bila u Hrvatskoj i na jednom međunarodnom skupu u Dubrovniku. S Plenkovićem će razgovarati o jačanju bilateralnih odnosa dvije zemlje, prije svega o provedbi Akcijskog plana koji bi trebao potaknuti gospodarske odnose. Bit će govora i o hrvatskom ulasku u Schengen, a uz Plenkovića će na razgovorima u Banskim dvorima biti i Marija Pejčinović-Burić, Davor Božinović, Zdravko Marić i Darko Horvat.

Uoči dolaska Angele Merkel u Zagreb objavljeno je više priloga i u njemačkim medijima. Tako FAZ samo navodi da kancelarka sudjeluje na predizbornom skupu HDZ-a, dok na internetskom izdanju tjednika Spiegel piše ”Zagreb umjesto Münstera, Hrvatska umjesto Sjeverne Vestfalije”, uz izražavanje čuđenja što njemačka kancelarka s izuzetkom skupa u Münchenu nije prisutna na niti jednom predizbornom skupu CDU-a u Njemačkoj, pa tako nije došla ni u Münster. ”Je li kancelarka želi izbjeći odgovornost za eventualno loši rezultat Unije? I na kraju, zašto se Merkel upravo sada drži po strani kada s Weberom Njemačka prvi put poslije 50 godina ima priliku postaviti Nijemca za predsjednika Europske komisije”.

Javni radio Deutschlandfunk je također postavio pitanje zašto je Angela Merkel došla u Hrvatsku, umjesto da sudjeluje u kampanji u Njemačkoj, pa se spominje i da ”HDZ ima prevelike simpatije prema ustašama”. ”I sada baš toj stranci pomaže u izbornoj borbi”. U prilogu se citiraju i povjesničar Hrvoje Klasić i pravobraniteljica Lora Vidović, a za Andreja Plenkovića se tvrdi da je umjereni političar, nasuprot Zlatku Hasanbegoviću koji je u konačnici i isključen iz stranke. Deutsche Welle prenosi prilog i citira riječi Lore Vidović ”da će kancelarka s Weberom podržati stranku čiji je osnivač Franjo Tuđman umanjivao broj žrtava ustaškog režima i malo učinio protiv revizionizma”. Navodi se i da je na zgradi jedne podružnice HDZ-a u predizbornoj kampanji istaknuta ustaška zastava. Podsjeća se i da je u Splitu obilježen 10. travnja kao dan NDH u nazočnosti lokalnih dužnosnika. ”A i u Splitu je vodeća stranka HDZ kojoj Merkel i Weber pomažu u predizbornoj borbi”, navodi Deutschlandfunk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:05