ZADOVOLJAN PRESUDOM

Mesić: 'Današnje odluke ne bi smjele biti prepreka toliko potrebnom suočavanju s istinom o prošlosti'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.11.2012. u 10:30

Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izražava zadovoljstvo odlukom Žalbenog vijeća Haaškog suda u slučaju umirovljenih generala Gotovine i Markača i vjeruje kako će ta odluka dokazati da Haaški sud postupa u skladu s pravnim normama, a ne sudi politički, kao što se – na žalost – u Hrvatskoj do sada ne jednom tvrdilo, stoji u izjavi koju potpisuje Mesićev savjetnik Tomislav Jakić.

UŽIVO IZ HAAGA Srušena cijela presuda! Sud: 'Odmah pustite generale iz pritvora! Nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, deportacije Srba ni prekomjernog granatiranja!' NOVO Ministar Kotromanović Vladinim avionom ide po generale

"Mesić podsjeća da je puna suradnja s Haaškim sudom bila i ostaje Ustavnim zakonom propisana obveza svakoga građanina Republike Hrvatske. On dalje podsjeća da je u vrijeme dok je obnašao dužnost Predsjednika, želio pružiti priliku umirovljenom generalu Gotovini da u Zagrebu odgovara na pitanja Haaških istražitelja, a što mu je u vrijeme HDZ vlasti bilo onemogućeno", stoji u izjavi.

"Na žalost, general Gotovina to nije prihvatio, a ni Haaško tužiteljstvo kojemu se Predsjednik Mesić obratio u vrijeme potrage za odbjeglim generalom posebnom porukom, nije pokazalo razumijevanje za takvu soluciju", priopćeno je.

SNJEŽANA PAVIĆ IZ HAAGA Gotovina je pokazao emocije tek kad je sve bilo gotovo. Nasmijao se i zagrlio Markača!

Nakon uhićenja umirovljenog generala Gotovine Ured Predsjednika Mesića pružio je maksimalnu pomoć u prikupljanju dokumenata koji su mogli poslužiti obrani, ne upuštajući se ni u jednome trenutku u kvalifikaciju optužnice, niti na bilo koji način sugerirajući kako bi sudski postupak trebao završiti, ustvrdio je Jakić.

"Bivši Predsjednik Republike Hrvatske smatra da politiziranje odluke što ju je donijelo Žalbeno vijeće Haaškog suda ne bi koristilo ni Hrvatskoj, ni slici Hrvatske u Europi i u svijetu. Presude pojedincima, ma tko oni bili i ma kakve one bile, nikada nisu bile presude svim hrvatskim braniteljima, hrvatskome narodu i hrvatskoj državi, kao što se zlonamjerno i politikantski ne jednom tvrdilo. Današnje odluke ne bi smjele biti prepreka toliko potrebnom suočavanju s istinom o prošlosti i učenju lekcija iz prošlosti. Krajnje je vrijeme da se Hrvatska okrene budućnosti", stoji u izjavi iz ureda bivšeg predsjednika Mesića.

General Ante Gotovina i general Mladen Markač oslobođeni su točaka optužnice i puštaju se trenutačno na slobodu, objavio je danas sudac Theodore Meron u sudnici Haškog suda.

Prvostupanjskom presudom generali Gotovina i Markač dobili su 24 odnosno 18 godina zatvora.

Izdvajamo