BIVŠI PREDSJEDNIK

MESIĆ KOMENTIRAO ŠTO OČEKUJE OD MILANOVIĆA, OSVRNUO SE I NA KOLINDIN MANDAT 'Uvela je nešto što ne znam da ima negdje na svijetu'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.02.2020. u 13:13

Zagreb, 130419.
Pavla Hatza 16.
Zavrsna konferencija Centra za studija demokracije i ljudskih prava povodom zavrsetka edukacijskog programa.
Na fotografiji: Stjepan Mesic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Bivši predsjednik Stjepan Mesić komentirao je za N1 što očekuje od izabranog predsjednika Zorana Milanovića te je kazao kako smatra da je dobra Milanovićeva odluka da inauguracija bude u Uredu predsjednika, a ne na Markovom trgu, kao dosad.

"Trebalo je prvi puta, kad sam ja izabran za predsjednika, malo više obavijestiti i zemlje u okruženju i svijet, jer Hrvatska je tada izlazila iz jedne izolacije, pa dovoljno je reći da je predsjedniku Tuđmanu došla samo delegacija Turske na čelu s predsjednikom Turske, nijedan drugi šef države nije došao.

Dakle, Hrvatska je bila izolirana zemlja i trebalo je onda pokazati da se mijenja smjer i zbog toga je bio upućen poziv drugim predsjednicima da dođu. To je postala svakako tradicija, ali, da tako kažem, nisam se sjetio da bi se to moglo malo umanjiti, da nije trebalo tako spektakularno vršiti tu inauguraciju", rekao je Mesić, dodavši da Milanović, kao predsjednik, ima pravo odlučiti.

"Mislim da je ovo dobro, da na taj način pozicionira Hrvatsku kao zemlju koja normalno obavlja promjenu na čelu države i stvari idu dalje", rekao je Mesić.

Kazao je i što očekuje od Milanovića.

"On je naslijedio sada gospođu Kolindu Grabar-Kitarović, doduše, na jedan interesantan način, jer je predsjednica za razliku i od Josipovića i mene više estradizirala tu funkciju. Ona je uvela nešto što ne znam da ima negdje na svijetu, da se izmješta predsjednički ured pa ide po županijama uz svu pompu, uz vojsku, uz glazbu, uz folklorne igre i tako dalje. Mislim da će on biti u tom smislu vrlo umjeren, on je ozbiljan čovjek i ozbiljno shvaća tu funkciju", rekao je Mesić.

Kazao je i kako ne smatra da bi se Milanović trebao zatvoriti na Pantovčak i ne ići među građane, te da se slaže s Milanovićevom izjavom da želi biti predsjednik svih građana.

"On je otprilike rekao ono što sam i ja rekao, samo na jedan drugi način, ja sam rekao da ću biti predsjednik građanin, bit ću kao i svi drugi i sve druge ću prihvaćati tako, a on je tu bio još izraženiji, rekao je da su svi građani ravnopravni, bit će predsjednik svih građana Hrvatske. Mislim da je dobro postupio", rekao je Mesić.

Komentirao je i mandat dosadašnje predsjednice Grabar-Kitarović. "Pozitivno je to što je ipak žena došla na mjesto predsjednika Hrvatske i na početku to je već, da tako kažem, malo gubilo smisao da jedna struktura ljudi, dakle, napada državnu vlast, stavlja šator pred ministarstvo, drugim riječima, želi rušiti tu vlast, dovodi plinske boce na ulicu i sada predsjednica izabrana i dolazi im na noge. To otpočetka nije bilo dobro. Ali dobro, možda je malo pretjerala s onim navijanjem, tako da je ušla u povijest kao najveća navijačica, ali to nije posao predsjednice. Ona je postala popularna kao navijačica, ali nije time Hrvatska nešto dobila zato što navija za Hrvatsku", rekao je Mesić.

Dotaknuo se i njezinih međunarodnih putovanja i susreta sa svjetskim čelnicima.

"Jedno je sresti se s predsjednikom s kojim se obavljaju razgovori, a drugo je sresti se na forumu, kongresu i slikati se. Drugo je obavljati političke razgovore u smislu da se može izložiti pozicija države o određenim svjetskim problemima i čuti pozicija druge države o njihovim stavovima. To su različite stvari", rekao je Mesić, spomenuvši i predsjedničino fotografiranje pred vratima Bijele kuće.

Što se tiče njezina zahtjeva za osnivanjem ureda bivše predsjednice, Mesić je istaknuo da predsjednici u svim država gdje su birani na neposrednim izborima, imaju ured, izuzev Italije, koja bivšeg predsjednika izostavlja i pozicionira u Senat.

"To nije nigdje bilo pitanje oko kojeg bi se država raspravljala", rekao je Mesić.

Spomenuo je pritom i zakon koji je ograničio prava bivših predsjednika na ured te kazao da je bio protiv tog zakona, jer se odnosio na prošlost, umjesto na budućnost.

"Ona po zakonu ima pravo na dva savjetnika, ima pravo na tajnicu, ima pravo na vozača i vozilo i ima pravo na osiguranje. Mene smeta jedino to što ona javno nije rekla, kad je ukinut ured, da onaj zakon nije u redu, jer nije donesen pro futuro i trebalo ga je vratiti natrag u Sabor i neka Sabor donese takav zakon i neka zakon bude perfektan", rekao je Mesić za N1

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo