KOSOR: NEMOJTE ZAKON VIŠE ZVATI HARAČ

Mesić: Ne osjećam poraz, pravna država funkcionira

Ustavni je sud proglasio krizni porez ustavnim te odbacio zahtjeve 80.000 ljudi, ali i predsjednika RH
 AP

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić rekao je da uvažava odluku Ustavnog suda koji je utvrdio da je zakon o kriznom porezu u suglasnosti s Ustavom. - Moram reći da je to samo dokaz da ova država funkcionira kao pravna država - izjavio je danas Mesić.

Upitan osjeća li se poraženim zbog odluke Ustavnog suda, Mesić je odgovorio da ne osjeća poraz.

- Ne, zašto bih ga osjećao. Smatrao sam da taj način uvođenja poreza nije najbolji i najsvrsishodniji te da oni koji ostvaruju daleko veće prihode trebaju više sudjelovati u kriznom porezu, jer im je sustav omogućio da ostvaruju veće prihode. Međutim, Ustavni sud je ovako odlučio i ja uvijek uvažavam institucije, a prije svega instituciju Ustavnog suda - rekao je Mesić.

Premijerka Jadranka Kosor nije htjela komentirati današnju odluku Ustavnoga suda, a ponovila je i kako će, ako to prilike dopuste, ukinuti barem jednu poreznu stopu.

- Kao što znate, presude, odnosno odluke Ustavnoga suda, se ne komentiraju i ja je neću komentirati, nego se one ispunjavaju u potpunosti - rekla je Kosor.

Naglasila je da je "teška odluka o uvođenja poreza" donesena u otežanim uvjetima. Pritom se vodilo računa o tome da se zaštite najosjetljivije skupine, te se, istaknula je, "od posebnog poreza zaštitilo otprilike 900 tisuća umirovljenika i 600 tisuća zaposlenih koji ga ne plaćaju".

Premijerka je u ime Vlade obećala da će u potpunosti ispuniti odluku Ustavnoga suda, te nadzirati provedbu ovog zakona u stvarnome životu. - A ako ikako bude moguće, kao što sam prije najavljivala, eventualno ukinuti barem jednu odredbu, dakle jednu stopu ovog poreza, ako prilike to budu dopuštale - rekla je Kosor.

Smatra da bi bilo neozbiljno već sada govoriti o eventualnom ukidanju stope. - Dozvolite, siječanj, veljaču, ožujak, sljedeće godine - rekla je premijerka.

Kosor je zamolila da se nakon današnje odluke Ustavnoga suda, u medijima krizni porez više ne zove haračem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:27