OPROŠTAJNI PARTY

Mesić: Nisam umoran. Ovo nije zbogom, nego doviđenja

Na oproštajnom domjenku je bilo deset generala, Milanović je sjedio između Kosor i Bajića, nije došao nitko iz HNS-a
Zagreb, 290110.Jos uvijek aktualni hrvatski predsjednik Stjepan Mesic, uoci svog odlaska odrzao je u hotelu Antunovic oprostajnu svecanu veceru. Na slici: Zoran Milanovic, Jadranka Kosor, Stjepan Mesic i Ivo Josipovic.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markičević / CROPIX

ZAGREB - Nisam umoran. Voljan sam i dalje raditi. Ovo nije zbogom, nego doviđenja, poručio je predsjednik Republike na odlasku Stjepan Mesić skupu od tristotinjak uzvanika u hotelu Antunović.

Mesić je za svoje političke suradnike, vojnike, gospodarstvenike, prijatelje organizirao domjenak povodom odlaska s mjesta predsjednika Republike. Pozivu se odazvalo zaista šaroliko društvo - izabrani predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor, potpredsjednici Sabora Vladimir Šeks i Josip Friščić, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ministri Tomislav Karamarko, Ivan Šimonović, Radovan Fuchs, Đuro Popijač. Stigao je i šef oporbe Zoran Milanović. Od gospodarstvenika bili su Emil Tedeschi, Ivica Mudrinić, Igor Oppenheim. Bili su tu i stari Mesićevi prijatelji Josip Boljkovac, Martin Špegelj, većina sadašnjih i bivših savjetnika. Ipak, najzastupljeniji je bio vojni vrh - deset generala u civilu, predvođenih načelnikom Glavnog stožera generalom Josipom Lucićem, prisustvovalo je domjenku.

Na oproštajnom domjenku nije bilo nikoga iz najužeg vodstva Hrvatske narodne stranke, nekadašnje Mesićeve stranke. Ako se baš nije očekivalo Radimira Čačića, nedolazak Vesne Pusić je, u najmanju ruku, čudan.

Podsjetivši na sve dobro što je učinio u proteklih deset godina, Mesić je kazao da je najmanje zadovoljan učinjenim u borbi za pravnu državu te u zaustavljanju trenda sotonizacije antifašizma.

Nakon kratkog govora, društvo se pozabavilo biranim jelima i pićima. Za središnjim stolom, desno od uzvanika Stjepana Mesića, sjedila je premijerka Kosor, a lijevo njegov nasljednik Ivo Josipović. Odmah do Kosr sjedio je Zoran Milanović, pokraj kojeg je bio Mladen Bajić. Milanović i Kosor su oko 45 minuta, koliko su sjedili, zajedno vrlo živo raspravljali, kao i Mesić s Josipovićem.

Predsjednik je, u pratnji kćeri, bio vidno dobro raspoložen. Nakon večere prošetao je sa službenim fotografom po sali i prilazio gostima, a fotograf je neumorno "škljocao" fotografije. Nakon obilaska dvorane Mesić je ponovo sjeo za središnjio stol, ovog puta u društvu Karamarka, Bajića, Josipovića, koji je uživao u velikoj porciji sladoleda i kolača, i vlasnika hotela Tomislava Antunovića, kojeg je samo dan ranije Mesić odlikovao za uspjehe postignute u gospodarstvu.

OPROŠTAJNI MENI

HLADNA PREDJELA

- pršut s paškim sirom i istarskom salatom

- domaća šunka s hrenom

- zapečeni grah

- svježi kravlji sir

- salata od piletine ili puretine s jogurt dresingom

- izbor sireva s voćem

- izbor domaćih salama

- salata caprese

- svježe salate s raznim dresinzima

TOPLA PREDJELA

- domaće zapečene štrukle

- rižoto s plodovima mora

- penne tricolore Ortolana

GLAVNA JELA

- janjetina ispod peke

- pečena teleća prsa s povrćem na maslacu

- pileći ili pureći file u umaku od limete s njokima

- pečeni ramstek s umakom od gljiva i kroketi

- riba iz vrše s dalmatinskim prilogom

SLATKA JELA

- čokoladna torta božice Argante

- diplomatske palačinke

- tiramisu u čašama

- voće u čokoladi

- savijače od jabuke

- svježe voće

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:43