ZADNJI AKT MILOSTI

Mesić pomilovao ubojicu Rimca iz Pakračke poljane

Rimcu, koji je priznao da je ubio Aleksandru Zec, kazna je smanjena za godinu dana, kao i Branku Ljubišiću, zapovjedniku logora u Bileći u kojem su mučeni hrvatski branitelji
 Željko Hajdinjak/CROPIX

ZAGREB - Iako je javnost bila najviše fokusirana na molbu za pomilovanje Hrvoja Petrača, koju je predsjednik Stjepan Mesić odbio na prijedlog Komisije za pomilovanja, posljednja lista pomilovanih i odbijenih opet bi mogla izazvati rasprave u javnosti.

Zatvorska kazna smanjena je Siniši Rimcu (36), bivšem pripadniku rezervnog sastava MUP-a, koji je bio osuđen na osam godina zatvora za ubojstva u Pakračkoj poljani i koji je, kako je to nedvojbeno ustanovio Vrhovni sud, osobno sudjelovao u likvidacijama srpskih civila krajem 1991. godine. Kazna mu je smanjena za godinu dana.

Ranije na slobodu

Rimac je puno poznatiji i kao egzekutor 12-godišnje Aleksandre Zec u prosincu 1991. godine, koju su, kao i njezinu majku Mariju, ubili Rimac i njegovi suborci, poznati pod nadimkom “merčepovci” jer im je pretpostavljeni bio Tomislav Merčep, savjetnik ministra unutarnjih poslova. Iako im se sudilo za to ubojstvo, njihovi iskazi u kojem su priznali zločin nisu korišteni zbog proceduralne pogreške.

Branku Ljubišiću (49), zapovjedniku logora smrti u Bileći, u kojem su mučeni hrvatski vojnici i policajci, zatvor je smanjen sa 14 na 13 godina.

Kazna smanjena čedomorki

Za godinu i pol Mesić je smanjio kaznu bivšem specijalcu Zlatku Miliću (43), koji je 21. listopada 2001. na taksi stajalištu Pile ustrijelio svog šogora Niku Rustana. Milić je bio uhićen u lipnju 2000. zbog sumnje da je počinitelj razbojstva u javnobilježnikom uredu Ankice Hukel, odakle je ukraden ortački ugovor vezan uz Dubrovačku banku.

Mesić je na prijedlog komisije pomilovao i čedomorku Danijelu Mutnjaković, koja je u rujnu 2006. usmrtila dvoje tek rođene djece. Kazna joj je s dvije i pol godine smanjena na dvije godine.

‘Dečki s Knežije’ nisu pomilovani

Među 128 odbijenih za pomilovanje, uz Hrvoja Petrača su i “dečki s Knežije”, braća Velibor i Rajko Momčilović, zagorski tajkun Željko Miketić, bivši pomoćnik ministra obrazovanja Miroslav Dorešić.

Potom Srđ Portolan, kojem je suđeno za iznudu, bivši šef splitskih specijalaca Vinko Budiša, osuđen za ubojstvo mladića u Splitu, i Dubravko Jezerčić, bivši načelnik osječke policije, koji je bio osuđen zbog iznude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:50