PROGNOZA

METEOALARM UPOZORAVA: STIŽU OPASNI VREMENSKI UVJETI Nastupa hladni val, ponegdje bi moglo pasti do 30 cm snijega

 Željko Hajdinjak / EPH, Meteoalarm

Nakon kraćeg predaha, u Hrvatskoj se u četvrtak ponovno očekuje pogoršanje vremenskih uvjeta.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, bit će pretežno oblačno, povremeno s kišom, na Jadranu i obilnijim pljuskovima s grmljavinom.

U gorju će biti i snijega, osobito u Gorskome kotaru, a moguć je i ponegdje u sjeverozapadnim krajevima.

Najmanje kiše bit će na istoku Hrvatske.

Zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak postupno okrenuti na buru, najprije na sjevernom dijelu.

Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom od 1 do 6, a na Jadranu te u Slavoniji poslijepodne od 8 do 13 °C.

Meteoalarm je za cijelo priobalje izdao niz žutih upozorenja, koji upućuju na 'potencijalno opasno' vrijeme, a sve zbog najavljene obilne kiše, grmljavinskih pljuskova i snažnih udara vjetra. Žuta su upozorenja na snazi i za sjeverozapad unutrašnjosti, ali zbog snijega, kojega bi na širem zagrebačkom području moglo biti do 10, a na području Karlovca do 15 centimetara.

Za Liku i Gorski kotar objavljena je narančasta uzbuna, koja označuje 'opasno vrijeme'. Ondje je prognozirano do 30 centimetara novog snijega.

Naravno, snijeg sam po sebi nije opasan, ali može izazvati itekako opasne situacije u prometu.

U petak postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Zatim promjenljvio, povremeno uz kišu. Kiša će biti češća na Jadranu i predjelima uz Jadran, dok će u subotu u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti uglavnom suho.

U subotu će u unutrašnjosti zapuhati umjeren na udare jak južni vjetar, a na Jadranu umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu krajem dana i olujno. Jutra na kopnu svježa. Najviša dnevna temperatura u porastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:01