PROGNOZA ZA KRAJ LJETA

METEOROLOGINJA RTL-a MAZZOCCO DRVAR 'Osvježenje stiže, i to bombastično. Tako nešto ne viđa se baš često. Promjena vremena neće biti bezazlena'

 
 Damjan Tadić/Matija Djanješić / Cropix

Koliko će još dugo trajati vrućine, hoće li naglo zahladiti i hoće li biti oluja – na ta i još neka pitanja odgovor je pokušala dati dežurna meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar.

Za početak, ljeto se doista bliži kraju što i nije neko iznenađenje s obzirom da je već druga polovica kolovoza. Iako su se mnogi žalili na nesnosne vrućine, statistike pokazuju da ono i nije bilo tako strašno.

'Zanimljiv je, recimo, podatak da je, od ukupno 90 ljetnih dana, u Zagrebu bilo 23 dana hladnija od prosjeka, najmanje u kolovozu, a po 10 u lipnju i srpnju. Po srednjoj ljetnoj temperaturi, ali i po činjenici da je početak bio svježiji, a da je zapržilo u kolovozu, sezona je najviše nalik onoj iz 2011. godine. Završit će najvjerojatnije kao 7. najtoplije ljeto u povijesti pri čemu smo 5 toplijih doživjeli u ovom stoljeću', kaže meteorologinja.

Za razliku od većine prethodnih ljeta, na kopnu nas je ovo ljeto pržio samo jedan pravi toplinski val.

'Noći iznad 24 °C, onih za koje se pokazalo da imaju loš utjecaj na ljudski organizam bilo je značajno manje, 39, i opet većinom u kolovozu. Najtoplija je bila ona 31.7. kada se temperatura ni tijekom noći nije spustila ispod 28,0 °C. Daleko je to od rekorda', kaže Mazzocco Drvar.

No promjena koja već kuca na vrata neće biti nipošto bezazlena.

'Već u petak ujutro formirat će se u Genovskom zaljevu ciklona koja će se tamo polako produbljivati i čekati nastanak takozvane sestrice u sjevernome Jadranu koja će se tijekom nedjelje spuštati duž naše obale na jugoistok. Oni koji imalo znaju o sinoptici prepoznat će ovakvu situaciju kao tipičnu za hladni dio godine. Ako se ostvare današnje prognoze, tlak zraka u ovoj maloj jadranskoj bombici bit će niži od 1000 hPa. Takvo nešto ne viđa se baš često!

Grmljavinski se pljuskovi očekuju se u petak već od sredine dana, a češće će se pojavljivati u zapadnim, posebno sjeverozapadnim dijelovima unutrašnjosti. Povremena kiša očekuje se i tijekom subote prijepodne pa će u zapadnoj i gorskoj unutrašnjosti subota već biti malo manje vruća od petka. Najviša temperatura u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj bit će između 20 i 24 °C. Na istok će zahladnjenje stići navečer, prvi ugodan dan bit će ponedjeljak. Već početkom novoga tjedna vrijeme će se smiriti, nastavak tjedna bit će vrlo vjerojatno sve sunčaniji, suh. Vratit će se i toplina, ali primjerenija dobu godine.'

Što se pak mora tiče, očekuje nas još nekoliko vrućih dana a onda i tamo stiže promjena vremena.

'Osvježenje stiže, i to prilično bombastično. Atmosfera će se destabilizirati tijekom subote kada su u Istri i na Kvarneru te u dijelu Hrvatskog primorja već izgledne nevere. U početku će biti sporadične, a zatim će zahvaćati sve veći dio sjevernoga Jadrana. Neke od njih mogle bi biti i vrlo snažne uz jake udare oštrog i lebićade koji će podignuti valove preko metra visine, a more će se izlijevati i na obale okrenute prema otvorenom moru. U manje od sata lokalno može pasti 30 do 50 litara kiše po četvornom metru što može uzrokovati bujične poplave. Ako planirate putovati, imajte na umu da će plovidba već tijekom nedjelje biti neugodna zbog nevremena, a dio prometnih pravaca potkraj nedjelje i zatvoren zbog bure', objašnjava Dunja Mazzocco Drvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:23