STIŽE I LEDENA KIŠA!

METEOROLOZI: 'Očekujemo i do 40 cm snijega' HAK: 'Ne krećite na put bez zimske opreme'

 Tea Cimaš / CROPIX

ZAGREB - Unatoč snijegu koji pada u većini kopnenih krajeva Hrvatske , za sada nema zastoja u zračnom, autobusnom, željezničkom prometu te gradskom prometu te sve linije redovito voze bez prekida i većih kašnjenja, doznaje se iz njihovih službi za informiranje.

Zagrebački električni tramvaj (ZET) danas je također izvijestio kako snijeg koji od ranoga jutra pada na širem gradskom području, različitim intenzitetom, ne uzrokuje trenutno prometne poteškoće te da tramvaji i autobusi voze redovito, a prekida nije bilo niti na brdskim linijama.

S obzirom na to da se padaline očekuju i u nastavku dana, ZET je otvorio Kontakt centar Ureda za odnose s javnošću kako bi putnici mogli dobivati aktualne prometne informacije.

U pripravnosti su tramvajske ralice, za čije djelovanje, ističu iz ZET-a, u ovome trenutku nema potrebe.

Na terenu su ekipe Zimske službe koje održavaju prohodnost cesta i povoljno stanje kolnika za sav cestovni promet.

Hrvatski autoklub (HAK) izvijestio je na svojim stranicama vozače da snijeg otežava promet u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj i mjestimice u Slavoniji te da su od kiše mokri i skliski kolnici u Istri, na sjevernom Jadranu i mjestimice Dalmaciji. Vozače upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme.

Prema zadnjim vremenskim prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) u ostatku dana očekuje se pretežno oblačno, na Jadranu s kišom ponegdje uz grmljavinu, a u većini kopnenih krajeva snijegom, ali u južnoj Lici, Posavini i Slavoniji mjestimice i kišom, koja se u početku može smrzavati na tlu. Vjetar će biti slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, na Jadranu umjereno i jako jugo, a na sjevernom će Jadranu oslabiti i okrenuti na buru. Najviša temperatura od -1 do 4 stupnjeva, na Jadranu od 7 na sjevernom, do 14 stupnjeva na srednjem.

Iz DHMZ-a upozoravaju da do kraja sutrašnjeg dana snježni pokrivač u Gorskome kotaru i sjevernom dijelu Like mjestimice može biti veći od 40 centimetara, a u sjeverozapadnom području zemlje veći od 15 ili 20 cm. U južnoj Lici na Kordunu, Baniji, u Posavini i istočnoj Slavoniji sutra će padati većinom kiša. Sutra poslijepodne i u zapadnoj Slavoniji te mnogim sjeverozapadnim krajevima snijeg će prijeći u kišu, koja se u početku može smrzavati na tlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:18