PRIJEPOR

'Mi branitelji želimo sami odlučiti tko će govoriti u naše ime'

Udruge su uputile svoje prijedloge Ministarstvu samo dva dana nakon radnog sastanka koji je održan početkom srpnja, no do danas nisu dobili odgovor
Tomo Medved
 Goran Mehkek / CROPIX

Na obljetnici Oluje u Kninu, 5. kolovoza, osim državnog vrha, govor bi, kao i svake godine, trebao održati predstavnik branitelja.

No, kako doznajemo, između dijela braniteljskih udruga i Ministarstva branitelja došlo je do prijepora oko toga tko bi trebao biti taj govornik. U prijedlogu protokola, koji smo vidjeli, navedeno je kako će u Kninu u ime branitelja govoriti Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatski branitelja.

Nesporazum

No, iz više udruga potvrdili su kako su Ministarstvu poslali prijedlog u kojem su naveli kako žele da ove godine na obljetnici Oluje kao njihov predstavnik govori bivši HOS-ovac Bernardin Jelinić. Svoje prijedloge, doznajemo, udruge su Ministarstvu uputile samo dva dana nakon radnog sastanka koji je na tu temu održan početkom srpnja, no do danas nisu dobili odgovor. Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras rekao nam je da se njegova udruga odazvala pozivu Ministarstva i da je na sastanku bio glavni tajnik Udruge.

- Na tom sastanku, za koji nismo dobili nikakav radni materijal, kako su me izvijestili, bilo je riječi o prijedlogu protokola povodom obljetnice Oluje i Dana hrvatskih branitelja. Zaključak je bio da iznesemo prijedloge i primjedbe oko protokola, a koliko sam čuo, ministar je tom prilikom predložio Ljliljanu Alvir koju mi izuzetno cijenimo i poštujemo, što smo dokazali kad smo bili spremni razgovarati sa stranom koja je izvršila agresiju na RH kako bismo došli do informacija o nestalima.

Odluka Predsjedništva naše udruge bila je da su se u tri protekle godine na obljetnici obraćali predstavnici stradalničke populacije te da je došao red da ove na Oluji govori netko od branitelja iz borbenog sektora. Stoga smo podržali inicijativu nekoliko drugih udruga da to bude pripadnik HOS-a, a ta udruga neka sama odluči o imenu - ispričao nam je Maras. Kaže kako nije toliko bitno tko će govoriti, koliko to kakve će se poruke poslati.

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida potvrdio nam je da je njegova udruga zajedno s udrugom Specijalne policije iz Domovinskog rata i Savezom udruga branitelja radnika RH, na čijem je čelu Siniša Mastelić, uputila Ministarstvu zajednički dopis da na obljetnici Oluje govori pripadnik HOS-a.

- Mi smo to predložili, a zna se tko donosi odluku - izjavio je Glogoški.

Predsjednik UDHOS Vinkovci Zoran Jaman također kaže da je sastanku došlo do nesporazuma oko govornika u Kninu.

- Na sastanku nam je rečeno da pošaljemo svoje prijedloge i mi smo predložili gospodina Bernardina Jelinića. Smatramo ga dobrim izborom, on je rječit, a bio je i moj vojnik - kazao nam je Jaman. Dodao je kako su u Ministarstvo tijekom srpnja u dva navrata poslali taj prijedlog, ali da nikada nisu dobili odgovor.

- Mislim da bi mi branitelji sami trebali odabrati tko će govoriti u naše ime - kazao je Jaman, a sličan stav oko izbora govornika u Kninu ima i Zoran Maras.

- Ako se ne varam, netko je prošle godine izjavio - neće meni nitko određivati s kim ću biti u koaliciji. Pa tako ja danas kažem da braniteljskoj i stradalničkoj populaciji neće nitko određivati tko će govoriti u njihovo ime - rekao je Maras.

Ministar branitelja Tomo Medved, na upit tko će u ime branitelja govoriti na obljetnici Kninu, jučer nam je izjavio da se to još usuglašava.

- Znat ćete na vrijeme - odgovorio je Medved. A s obzirom na to da je Ljiljana Alvir već navedena u prijedlogu protokola, iako udruge predlažu Jelinića, ministra Medveda pitali smo je li Ljiljana Alvir predložena od strane Ministarstva.

- Prijedlog za gospođu Alvir jednoglasno je usvojen na sastanku sa svim udrugama - izjavio je Medved. A na pitanje što onda usuglašavaju ako je Alvir već jednoglasno usvojena, Medved je kazao: “Mi uvijek razgovaramo”, te ponovio: “Znat ćete na vrijeme”.

“Politika kvari taj dan”

Ilija Vučemilović, predsjednik Udruge veterana Tigrova, kaže da je pomalo ljut zbog tog politikantstva koje se umiješa kad se radi važnim događajima.

- Nisam bio na sastanku, ali sam čuo da postoje prijepori. Prije nekoliko godina, i to za vrijeme nenarodne vlasti, zahvaljujući udrugama i mojoj malenkosti izborili smo se da na obljetnici u Kninu prvi put govori branitelj. A politika nam sada kvari taj dan. Tužan sam, ali je možda dobro da se to događa kako bi se pokazalo da su hrvatski branitelji hrvatski, a ne stranački. Ovi stranački su se već razotkrili - rekao je Vučemilović. Dodao je kako ne može prihvatiti ni to da ove godine političari i branitelji polažu zajednički vijenac.

- Politika je tu sebi uzela primat, a prvi koji na to imaju pravo su obitelji poginulih i nestalih naših suboraca. Oni moraju prvi položiti vijenac, a onda svi ostali. Jer što će se dogoditi kad se promijeni vlast? Zar ćemo onda reći - nećemo s vama zajedno polagati vijenac - komentira Vučemilović. Kaže kako bi bilo najbolje kad bi se donio Zakon o obilježavanju događaja iz Domovinskog rata.

- U tom slučaju uvijek bismo imali isti protokol koji bi se poštovao i ne bi dolazilo do prijepora - zaključio je Vučemilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:50