BUŠOTINE

'MI SE BRINEMO DA PROIZVODNJA NAFTE I PLINA NE STANE' Posjetili smo proizvodne pogone Ine u Ivanić Gradu

Dražen, Tomislav, Matija i Zoran djelatnici su Ine na polju Ivanić koji nastavljaju raditi pridržavajući se svih preporuka Stožera civilne zaštite
Matija Pokas, Tomislav Turkalj, Zoran Setinšek, Dražen Vuga
 Marko Todorov / CROPIX

Proizvodnja nafte i plina ne smije stati unatoč krizi s koronavirusom. Zbog toga radni tempo Dražena Vuge, Tomislava Turkalja, Matije Pokasa i Zorana Setinšeka ovih dana nije nimalo lakši, samo se odvija u nešto drugačijim uvjetima kako bi se ispoštovale sve mjere prevencije koje je propisao Stožer civilne zaštite.

Oni su Inini radnici u Proizvodnoj regiji središnja Hrvatska na polju Ivanić u Ivanić Gradu. Važna je to regija za Ininu proizvodnju ugljikovodika jer se u njoj proizvodi više od trećine ukupne količine domaće nafte i plina. Proizvoditi se mora zbog osiguravanja kontinuiteta poslovanja kompanije, ali, još i važnije, zbog sigurnosti opskrbe hrvatskog tržišta prije svega plinom, a potom i naftom. Zato Dražen, Tomislav, Matija i Zoran, zajedno s drugim kolegama koji rade, brinu o tome da se proizvodnja odvija neometano iz svake od više od 300 bušotina iz kojih INA na ovom području proizvodi naftu i plin.

Kontrola

- Moj je zadatak obilazak bušotina, kontrola njihova rada, puštanje čistača u naftovod kako bi proizvedena nafta neometano išla od bušotina do sabirnih stanica, kontrola rada utisnih mjesta za vodu i CO2, što je važno za neometano odvijanje proizvodnje u okviru našeg EOR projekta gdje pomoću utiskivanja CO2 povećavamo iscrpak nafte, a ako utisne bušotine ne rade, ovakav način proizvodnje nije moguć. Također, kontroliram rad dozirki na bušotinama odnosno instrumenata koji doziraju inhibitor korozije u bušotinskoj cijevi da ne bi došlo do oštećenja i začepljenja cjevovoda uslijed stvaranja korozije. Dozirke ne smiju ostati prazne pa ih punimo, što je iznimno važno da bi svi sustavi radili besprijekorno - opisuje svoj dnevni posao Matija Pokas, koji zbog prirode radnog mjesta većinu radnog dana provodi sam.

Ivanic Grad, 300320.
Naftaplinska ulica.
Radnici INA-e na postrojenju. 
Na fotografiji: Matija Pokas (mobilni operater). 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Matija Pokas

Zoran Setinšek operater je na sabirnoj stanici na koju dolazi najveći dio proizvodnje nafte i plina s bušotina na polju Ivanić.

Ivanic Grad, 300320.
Naftaplinska ulica.
Radnici INA-e na postrojenju. 
Na fotografiji: Zoran Setinsek (operater sistema). 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Zoran Setinšek

- Mjerim proizvedene količine nafte i plina na sabirnoj stanici, brinem se otpremi proizvodnje dalje prema rafinerijama za obradu plina i nafte, kontroliram rad posuda na stanici te rad bušotina - priča nam Zoran. Njegov kolega Tomislav Turkalj zadužen je za obilazak bušotina radi redovnih i preventivnih pregleda te za vođenje evidencije o proizvedenim količinama nafte i plina na svakoj od bušotina, mjernim stanicama i otpremnoj stanici.

Ivanic Grad, 300320.
Naftaplinska ulica.
Radnici INA-e na postrojenju. 
Na fotografiji: Tomislav Turkalj (tehnicar u proizvdnji). 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Tomislav Turkalj

Da bi sustav otpreme proizvedene nafte i plina, koji započinje na bušotinama i dalje ide putem razgranate mreže cjevovoda preko mjernih i sabirnih stanica do otpremne stanice besprijekorno funkcionirao, brine voditelj odjela Dražen Vuga.

- Zadužen sam za dnevnu organizaciju i koordinaciju aktivnosti. Budući da je proizvodno polje Ivanić obuhvaćeno EOR projektom, posebno pratimo rad bušotina na način da ih kontroliramo i na terenu – objašnjava Vuga detalje.

Ivanic Grad, 300320.
Naftaplinska ulica.
Radnici INA-e na postrojenju. 
Na fotografiji: Drazen Vuga (voditelj odjela). 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Dražen Vuga

Drži se razmak

Svima nama u radnoj se svakodnevnici dosta toga promijenilo. Iako i dalje svaki dan odlazimo na radno mjesto, smanjili smo međusobne kontakte i pridržavamo se razmaka od najmanje dva metra. Manje se zadržavamo u zatvorenim prostorima koje redovito provjetravamo i dezinficiramo, nosimo zaštitnu opremu, a dezinficiranje nam je postala svakodnevnica. Dezifinciramo sve - automobile, opremu, ruke...

- Normalna doza straha je uobičajena, zbog obitelji koje imamo i situacije u kojoj se svi nalazimo, ali odgovornim ponašanjem na poslu i kod kuće te poštivanjem propisanih mjera prevencije smanjujemo rizik od zaraze na minimum – poručuju djelatnici Ine.

Nikolina Lukačić Petrović, direktorica Proizvodne regije središnja Hrvatska, kaže da im je cilj održati kontinuitet proizvodnje, ali ne pod bilo koju cijenu.

– Apsolutni prioritet je sigurnost i zdravlje radnika. Svakodnevno analiziramo moguće promjene u organizaciji rada i dosad smo bili korak ispred i spremni na sve mjere koje su stupile na snagu na razini države. Sastanke odrađujemo isključivo virtualnim putem, a mnogo više vremena posvećuje se procesu proizvodnje – objašnjava Lukačić Petrović, dodajući kako im je prioritet osigurati dovoljne količine zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava te vlastitim primjerom demonstrirati željeno ponašanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:02