LETJELICA LEGENDARNOG PILOTA

MiG-21 KOJIM JE RUDOLF PEREŠIN PREBJEGAO IZ JNA POSTAVLJEN JE ISPRED ZGRADE MORH-a Zasad je prekriven ceradom, svečano otkrivanje bit će u nedjelju

 MORH

Ispred sjedišta Ministarstva obrane u Zagrebu postavljen je borbeni avion MiG-21 kojim je heroj Domovinskoga rata Rudolf Perešin 25. listopada 1991. preletio iz Bihaća u Klagenfurt. Letjelica je prekrivena ceradom, a svečano otkrivanje ispred MORH-a trebalo bi se održati u nedjelju u 9 sati u sklopu ceremonije 'Povratak pobjednika', a povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici. Građani će avion Rudolfa Perešina moći doći vidjeti pred MORH-om do kraja svibnja.

Nakon toga, planirano je da će avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju, priopćeno je iz MORH-a.

Legendarni MiG-21 vratio se ovoga tjedna u Hrvatsku rastavljen na dijelove, u dva kamiona Hrvatske vojske, nakon 28 godina. Zrakoplov koji je u to vrijeme pripadao JNA, od tada je bio u Austriji gdje je čuvan kao muzejski eksponat. Zahvaljujući političkim i diplomatskim naporima napokon je ponovno u Hrvatskoj.

- Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati po vlastitom narodu - poznate su riječi koje je Perešin izrekao po slijetanju u Klagenfurt.

Svojim činom Rudolf Perešin ispisao je povijest i postavio temelje Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu, a njegova poruka da je Hrvat i da neće pucati po svome narodu odjeknula je diljem svijeta. Legendarni pilot poginuo je u akciji tijekom operacije Bljesak 2. svibnja 1995.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:23