RAZGOVOR O SIGURNOSNIM IZAZOVIMA

Mihatov na sastanku ministara obrane NATO-a

Petar Mihatov
 CROPIX

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov sudjelovao je u srijedu i četvrtak na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu gdje se razgovaralo o "sigurnosnim izazovima u kritično vrijeme za transatlantsku sigurnost", objavio je MORH.

Ministri obrane NATO-a razgovarali su među ostalim o sporazumu INF, operacijama i misijama Saveza te europskoj suradnji u području obrane.

Svim sastancima nazočila je i ministrica obrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska u svojstvu gosta, dok je ispred SAD-a prvi put na sastanku u ovom formatu sudjelovao obnašatelj dužnosti ministra obrane Patrick Shanahan, stoji u priopćenju MORH-a.

"U pogledu ruskog kršenja INF sporazuma, svih 29 saveznica je suglasno kako raketni sustav SSC-8 koji je razvila i rasporedila Rusija predstavlja značajan rizik za sigurnost saveznica. Savez je najavio kako razmatra posljedice ruskog kršenja Sporazuma, te će svi daljnji koraci biti obrambeni, odmjereni i koordinirani. Također, obzirom na navedeno, saveznice su podržale objavu SAD-a o njihovoj namjeri da se povuku iz tog Sporazuma", kaže se u priopćenju.

Ministri su raspravljali o vjerodostojnom "postavu za odvraćanje i obranu", uključujući i o tzv. „4x30“ - NATO-voj inicijativi spremnosti koja podrazumijeva spremnost u roku do 30 dana za 30 borbenih brodova, 30 zračnih eskadrila te 30 manevarskih bojni.

U tom smislu će sve saveznice, pa tako i Hrvatska, tijekom ove godine raditi na implementaciji odluke koja se tiče inicijative spremnosti, nastavlja se u priopćenju.

Na skupu je glavni tajnik NATO-a podsjetio na važnost daljnjeg rada na implementaciji ranije usvojenih obveza koje se tiču izdvajanja za obranu od 2 posto BDP-a te usmjeravanja sredstava u modernizaciju oružanih snaga (20 posto obrambenih proračuna), u prvom redu u tražene ciljeve sposobnosti.

Od 2016. europski saveznici i Kanada povećali su obrambena izdvajanja za ukupno 41 milijardu američkih dolara, dok se procjenjuje kako će 2020. taj ukupni rast dosegnuti 100 milijardi američkih dolara.

Ministri su raspravljali o operacijama i misijama Saveza uključujući Afganistan, Kosovo, Irak te pomorskim operacijama Saveza.

Pritom je istaknuto kako NATO kontinuirano podupire sigurnosne snage Afganistana u kreiranju uvjeta za mirno rješenje, dok u Iraku pomaže u spriječavanju ponovnog bujanja IS-a ili drugih terorističkih grupa.

Pomoćnik ministra Mihatov na skupu je izvijestio o trenutnim aktivnostima i planovima Hrvatske za ispunjavanje ciljeva o obrambenim izdvajanjima, implementaciji ciljeva sposobnosti i sudjelovanja u NATO-ovim misijama i operacijama kao i ojačanoj prednjoj prisutnosti Saveza.

"Vezano uz operaciju Odlučna potpora u Afganistanu, pomoćnik ministra Mihatov je ukazao na nužnost zajedničkog planiranja daljnjih koraka te podsjetio na važnu ulogu NATO-ove misije KFOR na Kosovu za stabilnost jugoistočne Europe", dodaje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:14