REMEĆENJE JAVNOG REDA I MIRA

Mijenja se zakon: Kazna za klijente prostitutki do 7000 kn ili 40 dana zatvora

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.05.2016. u 14:23

Owner Hermann
REUTERS

Ministarstvo unutarnjih poslova prošli je tjedan u javnu raspravu pustilo nacrt novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a u odnosu na trenutno važeći, zasigurno najveće novine odnose se na prostituciju, javlja Novi list. 

Novim izmjenjenim člankom 12. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira nastoji se ispuniti praznina koja postoji između Kaznenog zakona, koji propisuje kazne za najteže oblike prostitucije i organiziranja iste, sa stvarnim životom. Kako se navodi u obrazloženju, prostitucija je društveno neprihvatljiva, i treba ju spriječiti i sankcionirati. Najveća novost je uvođenje kazni i za korisnike, a ne samo davatelje takvih usluga, što je do sada bio veliki propust pravnih normi.

Članak 12. tako sad navodi kako 'tko na javnom mjestu ili putem sredstava javnog priopćavanja ponudi spolne usluge za novčanu ili drugu korist ili na javnom mjestu zatraži spolne usluge, nudeći novčanu ili drugu korist, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna'. Kako bi se prostitucija regulirala i u 'zatvorenim' uvjetima, a ne samo na javnom prostoru, u drugom članku se navodi kako će onaj tko je konzumirao ovu uslugu ili je odradio kazniti s tri do sedam tisuća kuna ili 40 dana zatvora. Time je i vid »kućne« prostitucije također stavljen pod kapu ovog Zakona.

Zakonom se napokon i definira »javni prostor« kao pojam te se radi o prostoru koji je bezuvjetno dostupan svakome, pod uvjetima dostupan svakome te onaj koji je pod određenim uvjetima »dostupan određenim osobama«. Ovako širokom primjenom pojma, sad i primjerice radni prostori mogu biti pod ingerencijom Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Uz sve to, dovoljno je i samo da je (ne)djelo vidno dostupno i čujno s javnog prostora, čime se zapravo pokriva i kućne svađe ovim Zakonom, piše Novi list.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo