JUTARNJI IMA DOKUMENT

MIJENJALA USTAV, A KRŠILA ZAKON Stranka HRAST na čelu sa Ž. Markić kažnjena s 50.000 kuna

DORH je na mukama jer Markić, iako se vodi kao predsjednica, tvrdi da s HRAST-om veze nema
Zagreb, 291113. Udruga U ime obitelji odrzala je konferenciju za medije povodom referenduma o braku. Na konferenciji su na novinarska pitanja odgovarali uz Zeljku Markic i Kresimir Planincic i Lino Zonjic.Na fotografiji: Zeljka Markic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Stranka Hrvatski rast, koju po registru političkih stranaka zastupa aktivistica, humanitarka i inicijatorica ustavnih izmjena Željka Markić , mora platiti kaznu od 50 tisuća kuna jer nije na vrijeme podnijela izvještaje o financiranju izborne promidžbe iz 2012. godine!

Takav je prekršajni nalog, doznajemo iz dokumentacije koju je ekskluzivno dobio Jutarnji list, protiv stranke podnijelo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo (ODO), koje sad ima velikih problema utvrditi od koga bi tu kaznu trebalo naplatiti.

Naime, prema podacima iz Registra političkih stranaka, Željka Markić i službeno je predsjednica stranke Hrvatski rast registrirane na adresi Vlaška 46, iako utemeljiteljica inicijative U ime obitelji tvrdi da s tom strankom više nema nikakve veze.

Policija u HRAST-u

Štoviše, na poziv ODO-a da kao predsjednica stranke dođe u službene prostorije kako bi joj uručili obavijest i prekršajni nalog, Markić je, doznajemo, to odbila učiniti kazavši da s navedenom strankom više nema nikakve veze te da se ODO javi voditelju ureda stranke Ivanu Tomljenoviću.

Riječ je, naime, o dugogodišnjoj bitki između Ž. Markić i članova stranke Hrvatski rast koja je u registar upisana 2011. s Markićkom kao predsjednicom.

Već su sami počeci rada stranke bili obilježeni svađama, čak i fizičkim obračunom.

Naime, u srpnju 2011. na sjednicu Predsjedništva stigla je i policija, a članovi su optuživali da je Ž. Markić s nepoznatim osobama prekinula sjednicu te otuđila računala, dokumentaciju, ali i pečate stranke.

Te iste godine, stranka HRAST na čelu sa Ž. Markić kandidirala se i na izborima te neslavno propala - osvojili su nešto manje od 30 tisuća glasova, a nisu dobili niti jedno mjesto u Saboru.

Neslavno nestala

Od tih neslavnih izbora Ž. Markić u javnosti tvrdi da nema više nikakve veze sa strankom HRAST.

Štoviše, veze je tako naprasno raskinula da se nitko od čelnika HRAST-a nije sjetio predati izvještaje o financiranju kampanje, što su prema zakonu bili dužni učiniti do 18. siječnja 2012.

U međuvremenu je osnovana i nova stranka istog imena (HRAST - Pokret za uspješnu Hrvatku) kojoj je na čelu Ladislav Ilčić, bivši čelnik udruge GROZD. Obitelji Markić i Ilčić, inače povezane i kumstvom, poznatije su kao utemeljitelji inicijative U ime obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:28