NAKON ŠTO JE RTL PLATIO 50.000 KN

Milan Bandić odustao od tužbe protiv Milanovića

Bandić je tužio Milanovića jer je njegovo vođenje Grada nazvao klijentelističkim i koruptivnim
 Sandra Šimunović / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povukao je tužbu protiv predsjednika SDP-a i bivšeg premijera Zorana Milanovića. Bandić je, podsjetimo, Milanovića tužio u prvoj polovici 2014. zbog izjava koje je bivši premijer davao nakon prvog i drugog kruga lokalnih izbora 2013. godine, kada je Bandićevo vođenje grada okarakterizirao kao klijentelističko i koruptivno, te rekao da im je u stranci pao kamen sa srca kada su Bandića izbacili iz SDP-a.

U tužbi od koje je sredinom prošlog mjeseca odustao Bandić je naveo da su Milanovićeve riječi povreda njegova dostojanstva, časti i ugleda i da su kod njega prouzročile intenzivne duševne boli.

“Posljedice su se odrazile ne samo na Bandićevo duševno stanje, već i ukupno stanje njegovih poslova, poslovni i privatni ugled, na svakodnevni poslovni i privatni život, a naročito su se manifestirale u sklopu njegove funkcije gradonačelnika”, navod je iz Bandićeve tužbe kojom je od Milanovića tražio naknadu štete u iznosu od 300.000 kuna plus podmirivanje svih sudskih troškova. U međuvremenu je sud zbog kaznenih postupaka protiv Bandića zastao sa postupkom, na što su se gradonačelnik i predsjednik SDP-a žalili i u tome uspjeli. No, kada se suđenje trebalo nastaviti, Bandić se odlučio povući. Umjesto da od Milanovića utjera 300.000 kuna koje je unaprijed obećao dati u humanitarne svrhe, Bandić je pristao podmiriti sudske troškove i Milanoviću vratiti 1675 kuna, koliko je platio sudsku pristojbu za odgovor na Bandićevu tužbu. Takva nagodba je sklopljena 17. lipnja i dio je Bandićeve izlazne strategije iz ofenzive tužbi što ih je nakon kampanje za prošle lokalne izbore podigao protiv tadašnjeg premijera i gotovo svih medija koji su prenosili njegove izjave.

Zbog emitiranja Milanovićevih izjava tužio je RTL, HTV, televizijske novinare Zorana Šprajca, Katarinu Periša Čakarun, Natašu Ban Leskovar, te Zlatka Crnčeca i Branka Mijića iz Novog lista. U međuvremenu je RTL osuđen u prvostupanjskom postupku i Bandiću je morao platiti 50.000 kuna na ime naknade štete, dok je drugi sudac Bandićevu tužbu protiv HTV-a odbacio. RTL se žalio na presudu koja je naišla na veliku osudu.

Bandić: Mogu i sa SDP-om, i s crnim vragom za boljitak domovine

Inače, Milan Bandić je izjavio u intervjuu za televiziju N1 kako na prijevremenim parlamentarnih izborima u rujnu očekuje sličan rezultat onome na prošlim izborima te potvrdio kako je spreman i na suradnju sa SDP-om i Zoranom Milanovićem.

"Slažem se da će biti približno isto, osim što ćemo mi dobiti osjetno više, a bez nas se neće moći tvoriti devetu vladu, kao što se nije moglo ni osmu. A što se tiče suradnje sa Zoranom Milanovićem - i sa crnim vragom za boljitak domovine", rekao je Bandić koji se prije petnaestak dana u postupku protiv Milanovića nagodio sa šefom SDP-a i odustao od tužbe zbog duševnih boli.

Na pitanje o svojoj čvrstoj podršci Tomislavu Karamarku odgovorio je kako nije podržao samo njega nego je dao povjerenje Domoljubnoj koaliciji, no da taj eksperiment nije uspio.

"Da nije bilo podjela između premijera i potpredsjednikâ, izdržali bi četiri godine, kao i prošla vlast. Kad sam vidio da je vrag odnio šalu, da su to rogovi u vreći, rekao sam da je bolje da se održe novi izbori. I mogli smo ih održati i ranije, ako je Sabor raspušten 15. srpnja, mogli su biti iza Velike Gospe, a ovako gubimo mjesec dana", kazao je.

Na podsjećanje kako nije ispunio obećanje i u svoj saborski klub u Saboru privukao 10 zastupnika te da ga je uspio okrupniti sa pet do šest zastupnika, Bandić je odgovorio kako će idućim izborima dobiti više od 10 zastupnika.

"Sada će ih biti više od 10, vidjet ćete tko će poduprijeti gradonačelnika Hrvatske", rekao je.

Potvrdio je da će dio njegove izborne platforme biti okupljanje gradonačelnika u Hrvatskoj od Ivice Vrkića u Osijeku do Ive Baldasara u Splitu, te da će na izbore izaći u svim izbornim jedinicama.

"Ali svi koji budu htjeli bolji život, poduprijet će me. Bit će tu svih, od različitih stranaka do uglednih pojedinaca. Ja preskačem ideološke rovove, rekao sam koje kvalitete imam i jedva čekam kampanju, jer moji protivnici nemaju ono što ja imam", kazao je Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:50