GRADI MREŽU LOKALNIH PODRUŽNICA

Milan Bandić vrbuje razočarane SDP-ovce iz susjednih županija

Među akcijama koje bi mu trebale donijeti nove članove je i donacija 300.000 kuna Općini Veliko Trgovišće za besplatne udžbenike
 Damir Krajač / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zadnjih mjeseci obilazi teren u mjestima oko Zagreba i pokušava u stranačke redove dovesti neka nova lica, a na meti su mu posebno razočarani SDP-ovci, tvrde izvori.

Govori nam to više sugovornika s kojima smo razgovarali u Krapinsko-zagorskoj županiji, a slična je situacija i u Bjelovaru. Bandiću je, kažu, očito u interesu izgraditi mrežu lokalnih podružnica Stranke rada i solidarnosti izvan Zagreba kao pripremu za sljedeće parlamentarne izbore, jer ako na svoju stranu dobije što više lokalnih vijećnika, veće su mu i šanse da na izborima dobije i više mandata, a u SDP-u koji se raspada prepoznao je dobar bazen za to, iako mu ni ostale stranke nisu mrske.

Glavni ciljevi

Tako je, govore nam izvori, nedavno pokušao vrbovati načelnika Radoboja, HNS-ovca Anđelka Topolovca, koji je inače i član Predsjedništva te stranke i njihov predsjednik Županijskog odbora. HNS je u Krapinsko-zagorskoj županiji u koaliciji sa SDP-om. Bandić u Skupštini te županije nema svojih predstavnika, za razliku od Zagrebačke županije gdje ima osam vijećnika.

U toj je Županijskoj skupštini HDZ uz pomoć prebjega iz HSS-a, a u koaliciji s Bandićem, HSLS-om, HSU i HNS-om, uspio presložiti većinu i svrgnuti SDP-ova Mihaela Zmajlovića s mjesta predsjednika Skupštine.

Radno ljeto

Bandić bi rado u svojoj stranci vidio Topolovca, ali sam načelnik Radoboja odbacuje takvu mogućnost.

- Dok je većina stranaka na godišnjim odmorima, mi u HNS-u radimo, s našom Marijom Puh cijelo ljeto i nema govora o prelasku - kaže Topolovec. Zagrebačkom se gradonačelniku na listi potencijalnih članova stranke našao i nezavisni načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički.

U tom svjetlu treba promatrati i nedavnu Bandićevu velikodušnost prema toj bogatoj općini čiji godišnji proračun iznosi čak 22 milijuna kuna. Naime, Bandić je Velikom Trgovišću odobrio gotovo 300.000 kuna za nabavu besplatnih udžbenika za potrebe triju škola.

Zanimljiva mu je i odbjegla SDP-ovka Ela Naranđa iz bjelovarskog Gradskog vijeća koja je nedavno izišla iz stranke.

- Čuo sam i ja da Bandić po svim županijama vrbuje vijećnike. Njega ne zanimaju predsjednički izbori, nego isključivo parlamentarni gdje opet može biti faktor u sastavljanju većine - komentira jedan naš sugovornik iz vladajuće većine na nacionalnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:11