ČLANICA BANDIĆEVE STRANKE

MILANKA OPAČIĆ U PROBLEMIMA Kuća joj u imovinskoj kartici vrijedi smiješnih 27 tisuća eura: ‘Nije mi jasno, ja sam upisala puno više. Ne razumijem...‘

 

Nakon HDZ-ovih ministara koji su zbog imovinskih afera svi već postali bivši, pod povećalom medija našla se i nekadašnja SDP-ova potpredsjednica Vlade i ministrica, a sada članica Bandićeve Strake rada i solidarnosti, Milanka Opačić koja je također navela potpuno nerealnu cijenu svoje kuće, piše Slobodna Dalmacija.

U imovinskoj kartici koju je političarka ažurirala početkom prosinca prošle godine stoji kako ima kuću od 134 metra četvorna u zagrebačkom naselju Dubrava, za koju je navedno da je vrijedna samo 200.000 kuna.

Iako Dubrava nije gradska top destinacija, cijena od 27 tisuća eura više je nego smiješno niska. Kvadrat stana u Zagrebu, pa ni u rubnoj gradskoj četvrti ne može se naći ispod 1.500 eura.

Na vrijednost kuće bivše SDP-ovke danas je na Facebooku pažnju skrenuo i redatelj Dario Juričan. Istaknuo je da po njegovoj procjeni kuća koju posjeduje Opačić vrijedi manje nego jedan trosjed u stanu šefa njezine stranke Milana Bandića.

Na ovu nelogičnost skrenuta je pozornost i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa koje će proučiti o čemu se radi.

Milanka Opačić pak za Slobodnu je izjavila kako njezina kuća vrijedi 300.000 eura i tvrdi da joj nije jasno kako je upisana vrijednost od 200.000 kuna.

- Kad sam to danas vidjela ja sam odmah išla istražiti o čemu se radi. Još sam 2011. godine upisala da je vrijednost kuće 300 tisuća eura i zato ne znam kako se sad pojavio iznos od 200.000 kuna. Ne razumijem što se to dogodilo i evo još pokušavam to provjeriti kod Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Kod mene se u imovini nije ništa mijenjalo godinama, doista mi nije jasno kako je došle do greške - kazala nam je Opačić.

Zagreb, 311018.
Trg svetog Marka. Sabor RH.
Konferencija za medije zastupnice Milanke Opacic koja je presla u stranku Rada i solidarnosti Milana Bandica.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Milanka Opačić

U imovinskoj kartici stoji i kako zastupnica prima plaću od 14.914 kuna, te da još mjesečno dobije 1.500 kuna.

Vraća jedan kredit koji je podigla 2002. godine u Zagrebačkoj banci. Riječ je o 60.000 eura, a rok otplate je 240 mjeseci, odnosno 20 godina. To je jedini kredit koji je upisan u imovinskoj kartici.

Posjeduje automobil Toyota Auris hybrid proizveden 2011., za koji je napisala da vrijedi 74.100 kuna. Prijavila je i dva štedna računa na jednom ima 80.000 kuna ušteđenih, a na drugom 25.000 kuna.

Kad je napravila transfer među Bandićeve žetončiće za bivšu SDP-ovku se nagađalo da je za političko pretrčavanje nagrađena uhljebljivanjem partnera beogradskog komercijaliste Nemanje Gospavića u Zagrebačkom holdingu. Ona je to negirala, a Milan Bandić je tvrdio da joj se zahvalio samo buketom cvijeća.

Tada je Bandić i otkrio kako je ona u politiku krenula 1991. godine upravo s Peščenice, odakle je i on startao.

U Sabor je prvi put ušla 1992. godine, da bi od 2000. godine bila birana u svaki saziv. Zahvaljujući stranci, bila je i ministrica socijalne politike i mladih u Vladi Zorana Milanovića, potpredsjednica iste te Vlade i na kraju potpredsjednica Sabora.

Nakon što je raskrstila sa SDP-om, u nekoliko delikatnih situacija svojim je glasom spasila kvorum i HDZ-ovu vladajuću većinu, a posebno joj je zamjereno kad je glasala za promjene koje je donosila SDP-ova Vlada i ona osobno. Između ostalog glasala je za objedinjavanje državnog inspektorata, a u siječnju 2014. godine kao potpredsjednica SDP-ove Vlade zagovarala ukidanje istog tog Državnog inspektorata.

Tada ga je opisala kao „učmalo tijelo državne uprave u kojem smo našli više od 40.000 predmeta na kojima se nije radilo. Inspekcije će postati efikasnije, posebno radna inspekcija."

Na njezinoj zagrebačkoj adresi od proljeća prošle godine sjedište je i tvrtke Milanema.

Direktor firme je do lipnja prošle godine bio partner Milanke Opačić, Nemanja Gospavić, a potom njezina majka Mirjana koja je ujedno i vlasnica. Firma Milanema je osnovana u travnju 2019., kao jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću s temeljnim kapitalom od samo 10 kuna. Naziv joj je očigledno nastao spajanjem imena Milanka i Nemanja. Kao osnivačica vodi se Mirjana Opačić, 78 – godišnja majka zastupnice koja živi s njom, piše Slobodna Dalmacija.

Milanka Opačić svojedobno je za Tportal izjavila kako ona nema nikakve veze s tvrtkom iako joj je sjedište na njezinoj kućnoj adresi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:05