AFERA DNEVNICE

MILANOVIĆ ĆE DOBITI POZIV ZA SVJEDOČENJE Otkrivamo što je još Tomislav Saucha rekao istražiteljima USKOK-a

 HANZA MEDIA

Zoran Milanović, bivši premijer i šef SDP-a, kako smo doznali, bit će ispitan u istrazi protiv Tomislava Sauche, saborskog zastupnika SDP-a i bivšeg predstojnika Ureda premijera u Milanovićevoj Vladi.

Zoran Milanović u petak je novinarima rekao da ga nitko iz DORH-a nije kontaktirao zbog istrage protiv Sauche, ali očekuje poziv istražitelja te je odgodio put u inozemstvo na koji je trebao ići sljedeći tjedan.

Gdje su izvješća

A upravo je to razlog zbog kojega je Milanović odgodio put jer će i on biti jedan od svjedoka koje USKOK namjerava, i to vrlo skoro, ispitati u nastavku istrage koja je otvorena protiv bivšeg predstojnika njegova Ureda Tomislava Sauche. Ono što bi istražitelje moglo zanimati jest objašnjenje o funkcioniranju isplate putnih naloga, ali i činjenice je li sa svojim posebnim savjetnicima Slavkom Goldsteinom, Nevenom Budakom i Sinišom Petrovićem dogovarao i slao ih na tolika inozemna putovanja i jesu li mu oni o tome podnosili izvješća. Budući da su sva trojica dosad i u medijima već izjavili da ili nisu bili na tim putovanjima ili su bili vrlo rijetko, a nikako na stotinama putovanja, to bi moglo zacementirati poziciju Tomislava Sauche u istražnom postupku.

Kako Jutarnji list ekskluzivno doznaje, Tomislav Saucha u svojoj je obrani, osim što je tvrdio da je netko vjerojatno zlorabio njegov potpis, ustvrdio kako on osobno nije primio navedeni novac. A tereti ga se da je na ime lažnih putnih naloga oštetio državni proračun za oko 540.000 kuna i 1360 eura, potpisujući inozemne dnevnice premijerovim savjetnicima koji, pak, tvrde da na putu nisu bili, niti su podizali novac.

Prioritet vještaka

U istražnom postupku bit će ispitano još sedam svjedoka, uglavnom službenika Ureda za opće poslove Vlade i Sabora. Tijekom dosadašnje istrage policija je već po nalogu tužiteljstva ispitala brojne svjedoke, a vještačenje Sauchinih potpisa na putnim nalozima bio je prioritet grafoloških vještaka u MUP-ovu Centru “Ivan Vučetić” u kojemu radi tim sastavljen od nekoliko sudskih vještaka. Ponekad sudski vještaci zbog hitnosti postupka daju preliminirani nalaz koji se potom još iscrpno obrazlaže po nalogu suda. Sauchin odvjetnički tim u međuvremenu je najavio žalbu na rješenje o provođenju istrage, a sudac istrage odbio je ponuđenu jamčevinu od 1,5 milijuna kuna u nekretninama. Sasvim je izvjesno da će odvjetnički tim zatražiti i svoju ekspertizu potpisa od nekog od petnaestak vještaka s popisa grafoloških vještaka u Hrvatskoj.

I dok je sada na potezu Sauchina obrana sa žalbom na rješenje o provođenju istrage, njihov će branjenik u istražnom zatvoru u Remetincu proći i kroz dijagnostički odjel te će s njim razgovarati i liječnici i stručno osoblje.

Usmeni nalozi

USKOK je protiv bivšeg predstojnika Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske otvorio istragu zbog sumnje da je počinio zloporabu položaja i ovlasti, odnosno da je krivotvorio službene ili poslovne isprave. Sve se to, tvrdi USKOK, događalo od studenoga 2013. do siječnja 2016. godine kad je Saucha kao osoba ovlaštena za nalaganje, izdavanje te potpisivanje putnih naloga i računa za službena putovanja u inozemstvo, da bi pribavio korist sebi, tajnici svog Ureda usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga za posebne savjetnike predsjednika Vlade. Pritom je određivao svrhu, vrijeme i mjesto službenog putovanja u inozemstvo, uz naznaku da troškove putovanja i smještaja snosi organizator, te je potom nalagao da se u gotovom novcu iz sredstava državnog proračuna isplate akontacije dnevnica, iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika. Tako izrađene putne naloge je potom potpisivao te nalagao dostavu u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade radi obračuna i isplate akontacija dnevnica. Prema njegovim uputama izrađeno je 117 putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo za posebne savjetnike Zorana Milanovića. Uvjereni da se radi o vjerodostojnim nalozima, službenici Vlade i Sabora obračunavali su ih i isplaćivali gotovinske akontacije za dnevnice iz proračuna. Taj je novac, tvrdi USKOK, Saucha zadržavao za sebe te svojim potpisom putnih računa kao naredbodavac potvrđivao da su službena putovanja doista i obavljena, iako je znao da to nije odgovaralo istini.

Zbog sudjelovanja na NATO-ovim summitima te činjenice da su mu kao predstojniku Ureda premijera bili dostupni i NATO-ovi dokumenti s najvišim stupnjem tajnosti, za Tomislava Sauchu izvršena je sigurnosna provjera najviše razine koju je on bio prošao. Zbog činjenice da mu se provjeravaju najbliži suradnici čak je negodovao i premijer Milanović, ali je to prihvatio jer je to bila obveza prema NATO-ovim standardima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:53