ZADNJA SJEDNICA VLADE

Milanović: Danas smo bolja država

Zagreb, 050215. Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade. Na dnevnom redu je odluka o raspisivanju prijevremenih izbora u nekim gradovima i opcinama zbog ne donosenja odluke o proracunu za ovu godinu.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB – Tehnički premijer Zorana Milanović na posljednjoj je sjednici svoje Vlade zahvalio svim ministrima i građanima koji su podržavali rad Vlade te kazao kako sva postignuća u protekle četiri godine govore da su bili narodna Vlada koja budućoj Vladi ostavlja državu u puno boljem stanju od onoga koje su oni zatekli 2011. godine.

Usporedio je stanje koje je u Hrvatskoj zatekla njegova vlada s avionom koji je bio s praznim kokpitom i izvan kontrole, "u kojem život putnika nije bio ugrožen, ali je bilo jako turbulentno i nesigurno".

"Mi smo tom zrakoplovu vratili letnu konfiguraciju, on je sada na krstarećoj visini i zaustavili smo negativne trendove pada i to velikog pada u 2009. i 2010. Zemlja ponovno ima gospodarski rast i ima pozitvne sve parametre koji uspjeh znače i sve što god pogledate je dobro", rekao je Milanović.

Dodao je da i jedno od posljednjih izvješća EK govori o tome da je indeks poslovnog povjerenja i očekivanja, odnosno poslovna klima u Hrvatskoj, prva ili druga u Europi.

"Hrvatska je danas bolja", poručio je Milanović zahvalivši svima koji su ih podržavali.

Grčić: Napravili smo velik posao, možemo zadovoljno zaključiti svoj mandat

Tehnički potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je u četvrtak da je u drugom dijelu mandata Vlada napravila velik posao, pa misli da mogu zadovoljno zaključiti svoj mandat.

"To se vidi svaki dan i vidjet će se. I na početku mandata nove Vlade vidjet će se rezultati onoga što smo radili. Uvijek se može bolje, ali ono što je zadnjih dvije godine krenulo, posebno u gospodarstvu, pa i u provedbi određenih reformi, mislim da možemo zadovoljni zaključiti ovaj mandat", rekao je Grčić novinarima uoči sjednice Vlade.

Upitan koga priželjkuje da dođe u njegovo ministarstvo uzvratio je kako posebnih želja nema ali se govori kako bi to vjerojatno mogla biti HDZ-ova Ivana Maletić.

Na pitanje do kada se produžuju mandati direktorima javnih poduzeća Grčić je pojasnio kako u skladu s primopredajom vlasti mandate na raspolaganje daju u roku 15 dana od formiranja nove Vlade, a onda kreću natječaji koje će pokrenuti nova Vlada. "Bilo bi nekorektno da smo mi to radili sada pred kraj mandata", rekao je.

Grčić je komentirao i najave prema kojima bi se Vlada mogla preseliti u "Kockicu" rekavši kako bi bilo možda dobro da se integrira vladine institucije. "Bilo bi efikasnije i bolje, smanjili bi se troškovi ako bi to bilo na jednom mjestu, međutim, prostor je ograničen. U 'Kockici' već imamo neka ministarstva, prostor je ograničen i teško će biti integrirati cijelu Vladu", ustvrdio je.

Uoči sjednice Vlade osvrnuo se na odlazak mandatara Tihomira Oreškovića u austrijski Kitzbuehel na razgovor s investitorima, rekavši da takav posao treba odrađivati i upoznati ih s idejama oko reformi.

"Očekujem kontakte mandatara sa svim onim relevantnim investitorima koji kupuju hrvatske obveznice", kazao je Grčić odgovarajući na pitanja novinara. "Takav posao treba odrađivati, to je kontinuirani posao, taj posao se nastavlja na 'road show' za prodaju hrvatskih obveznica i to je uobičajena procedura", istaknuo je Grčić.

Napomenuo je i da na "road show" češće idu ministri financija, ali da je dobro da i mandatar pokaže koliki je interes Hrvatske da se te obveznice prodaju po što povoljnijim uvjetima.

"I da kaže, naravno, svim tim investitorima, koje su ideje prije svega oko reformi, daljnjeg procesa fiskalne konsolidacije i svega onoga za što su investitori itekako zainteresirani", zaključio je Grčić.

Orešković je u Kitzbuehelu, gdje zajedno s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem, sudjeluje na zatvorenom susretu predstavnika investitora i banaka u organizaciji Unicredita. S investitorima će, kako je najavio dan ranije, razgovarati o hrvatskome dugu koji iznosi skoro 90 posto BDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:46