HRVATSKI PREMIJER NAKON OBAMINA PRESEDANA

Milanović: Gay parovima trebamo dati prava kao u Španjolskoj, zbog toga nitko neće ništa izgubiti

Milanović: Moramo ići korak naprijed i istospolnim parovima dati veću pravnu sigurnost
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Istospolne zajednice u Hrvatskoj konačno će dobiti veća prava: po svemu sudeći, homoseksualni partneri će u skoroj budućnosti moći registrirati svoje partnerstvo i tako u većini prava biti izjednačeni s bračnim partnerima.

Otvoreno pitanje ostaje hoće li istospolnom partneru biti dozvoljeno posvojenje biološkog djeteta drugog partnera, dok je gotovo sigurno da im neće biti omogućeno klasično posvajanje djece bez roditeljske skrbi.

Premijer Zoran Milanović otkrio je, naime, za Jutarnji list kako je Vlada "pokrenula inicijativu za pripremu novog zakonskog okvira o istospolnim zajednicama oko kojeg očekuju dijalog i sa LGBT zajednicom, kao i sa stručnom i općom javnosti".

Javna rasprava

- Mislim da moramo ići korak naprijed, po uzoru na najnaprednije države svijeta. Davanjem jačeg civilnog pravnog uporišta istospolnim zajednicama nikome neće biti oduzeta stečena prava. Bit stvari je u tome da se određenom krugu ljudi, koji su također članovi naše zajednice, da određena veća pravna sigurnost.

O tome moramo javno i transparentno razgovarati, jer ljudska prava su jednostavno ljudska prava - izjavio je Milanović, čime je nedvosmisleno najavio kako njegova Vlada namjerava omogućiti da gay parovima registraciju partnerstva.

Kakva će prava za istospolne parove SDP predložiti u Kukuriku Vladi zasad ne otkrivaju jer će o tome, budući da je riječ o osjetljivoj društvenoj temi, najprije provesti široku javnu raspravu. No, za Milanovića nema nikakve dvojbe.

Katolička Španjolska

- Nitko nije gay, nitko nije homoseksualac zato da bi bilo kome u svojoj okolini pakostio, nego naprosto zato jer je takav ili takva. To je elementarna društvena empatija, mislim i pristojnost, da ljude drukčije seksualne orijentacije od one većinske prihvaćate kao nešto normalno, kao nešto što je dio njih, kao nešto što nije usmjereno protiv nikoga - smatra predsjednik Vlade i SDP-a. Milanović priznaje kako "određene socijalne barijere postoje".

- Njih nećemo uklanjati na silu, ali pogledajmo malo kako funkcioniraju, djeluju i kakve propise donose druge države kao što je to, primjerice, katolička Španjolska, Portugal, da ne govorimo o nordijskim državama - ističe premijer.

Znakovito je da je Milanović u svojoj izjavi spomnenuo baš te države, jer to doista jesu najnaprednije države kad su u pitanju istospolne zajednice: njihova su prava u tim državama regulirana obiteljskim zakonima, brak ima nediskriminirajuću definiciju pa su im u skladu s tim izjednačena sva prava, pa i posvajanje djece.

Drugo ime

Međutim, kako neslužbeno saznajemo u Vladi, u Hrvatskoj prava gay parova sigurno neće biti definirana Obiteljskim zakonom, čije se izmjene upravo pripremaju, već posebnim Zakonom o registriranom partnerstvu.

- Ako bismo ih regulirali Obiteljskim zakonom, imali bismo žestoke otpore, kako Katoličke crkve, tako i dijela društva. Povećat ćemo prava, izjednačiti ih s bračnima, ali im dati drugo ime - kaže naš izvor iz Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 17:25