SLUČAJ ŠVICARAC

MILANOVIĆ HLADNO SPUSTIO VUJČIĆU NA OŠTRE KRITIKE 'HNB i guverner nisu nadležni za ovu tematiku'

'Financijska stabilnost Hrvatske isključivo ovisi o zakonima koje predlaže Vlada, a usvaja Hrvatski sabor'
 CROPIX

Parlamentarni izbori održat će se sigurno prije Božića, kazao je u subotu za Jutarnji u Tisnome predsjednik Vlade RH i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, ne želeći precizirati točan datum izbora.

Osvrnuo se i na izjave guvernera HNB-a Borisa Vujčića koji je ustvrdio kako će novi zakon o konverziji kredita u švicarcima koji priprema Vlada ugroziti tečaj kune i stabilnost.

Naglasio je kako banke "igraju ziheraški i konzervativno", što i jest njihova uloga, te da upozorenje HNB-a nije tako dramatično kako se predstavlja. "HNB u ovom slučaju ne odlučuje, na njima je da u dobroj domobranskoj maniri, jer oni nikad ne preuzimaju odgovornost nizašto, što je u redu, upozore na sve što se može dogoditi", rekao je premijer.

"Tu se pokazuje da je odgovorna vlada i politička vlast, kao što je bila i ona prije sedam, osam godina, kad su tuda šetali Šukeri, Karamarki, Sanaderi, Jandrokovići i drugi, koji su šutjeli ‘ko zaliveni'. Vujčić (guverner HNB-a Boris Vujčić), kao i svi bankari, igra ziheraški i konzervativno, po onoj ne talasaj, ali odgovornost ostaje na nama. Ovo je rješenje koje neće oteti od banaka više nego mogu izdržati, a izvući će građane. Svim ljudima ovo će olakšati život", istaknuo je.

Upozorenje središnje banke usporedio je s upozorenjem na nuspojave raznih ljekova koje se gotovo nikad ne pojave, ali se upozorenja moraju istaknuti. Vlada će, nastavio je, kao i dosad uvažiti sugestije banke, ali će na koncu samostalno donijeti odluku.

Milanović je ponovio kako su u Vladi dugo i pomno promišljali o zakonskoj rješenju, kako bi došli do zaključka da zakon neće naštetiti bankama koje će ostati i opstati. Prošla su vremena, istaknuo je, kada su vladom šetali razni Karamarki, Šukeri i Sanaderi koji su šutjeli i činili što im drugi kažu.

Inače, stalno se u javnosti priča o javnom, odnosno općem dugu, dodao je premijer Milanović, a vrlo malo se malo govori o privatnom dugu, dakle dugu građana koji je za mandata ove Vlade stagnirao i nominalno je stalno u padu, istaknuo je.

Predsjednik Vlade nije ovom prigodom želio komentirati kritike i objede na njegov račun koje posljednjih dana stižu iz redova HDZ-a i predsjednika te stranke Tomislava Karamarka.

- Ako na njihove optužbe mahnem rukom onda me se razapinje da sam bahat, a ako odgovorim, tada me se etiketira uličarom – rekao je Milanović u Tisnome na otvaranju tamošnjeg novog dječjeg vrtića.

Nakon što su ga novinari podsjetili kako je u više navrata sebe okarakterizirao premijerom koji 'ne reže vrpce', Milanović je odgovorio: - Pa vidjeli ste sami da to nisam učinio ni ovom prilikom, samo sam došao u Tisno i bio dio ove svečanosti posjetivši svoje stranačke kolege i prijatelje.

Inače, uz premijera Milanovića na svečanosti otvaranja novog dječjeg vrtića u Tisnome, pojavili su se i potpredsjednici Vlade Branko Grčić i Ranko Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:09