REAKCIJE

MILANOVIĆ IM DAO PODRŠKU, ONI OSTALI HLADNI Većina SDP-ovih kandidata za euroizbore pozdravili potporu bivšeg šefa, dvojica ostali bez komentara

Poruku bivšeg šefa da će podržati SDP u stranci ne smatraju uvodom u njegovu kandidaturu
Zoran Milanović
 Željko Puhovski / CROPIX

Većina SDP-ovih kandidata za zastupnike u Europskom parlamentu koje je na listu stavio predsjednik stranke Davor Bernardić kaže da nisu dvojili oko podrške bivšeg predsjednika stranke i bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Pritom ističu da to što je podrškom listi Milanović neizravno dao podršku i Bernardiću, kojega se osporava otkad je došao na čelo stranke, ne dovode u vezu s Milanovićevom željom da se kandidira za predsjednika države.

- Ovo mi je očekivani Milanovićev potez jer je deset godina bio na čelu stranke i zato što je to fer i korektno. Mi u SDP-u se prema svojim predsjednicima stranke ne odnosimo kao HDZ prema svojima, koji ih zgazi čim odu - rekla je Biljana Borzan, dodajući da Milanović još nije rekao želi li biti predsjednički kandidat, pa se ni ona ne može o tome izjašnjavati.

- Zoran je bio predsjednik SDP-a, a danas je član stranke. Njegova podrška je očekivana i ne smatram je iznenađenjem, ali svakako mi je drago da ju je dao javno - izjavila je Ivana Posavec Krivec.

Slično kaže i SDP-ova kandidatkinja za Europski parlament iz Istre Sanja Radolović. - Bio je predsjednik stranke i premijer i očekivano je da će podržati listu, neovisno o tome koja su imena na njoj. Ne vidim da je to učinio zato što želi biti predsjednički kandidat - kaže Radolović i napominje da bi se nakon nedjeljnih izbora svi u SDP-u trebali zbrojiti i dogovoriti oko jednog predsjedničkog kandidata koji bi bio kandidat SDP-a i cijele ljevice.

Da Milanovićeva podrška koju je iz Kine uputio SDP-ovoj listi nema veze s njegovom eventualnom kandidaturom za predsjednika države, misli i Barbara Antolić Vupora koja kaže kako je Milanović doajen u politici i moglo se očekivati takav potez. Ona vjeruje da će podrška bivšeg predsjednika stranke pridonijeti uspjehu liste.

- Za mene to nije bilo upitno - kaže Gordan Maras, a na pitanje podržava li ovim istupom Bernardića, odgovara da Milanović podržava SDP.

Slično razmišlja i Joško Klisović koji kaže kako ne vjeruje da bi se Milanović dodvoravao aktualnom šefu stranke. - Ako se Zoran kandidira, vjerujem da će mu članovi dati podršku, a vodstvo kako želi. No, mislim da će ga i Bernardić podržati jer je to najbolje i za njega - smatra Klisović.

Nije iznenađena ni Mirela Holy koja je zbog Milanovića izašla iz SDP-a.

- Milanović je član SDP-a i bivši predsjednik pa me ne čudi što je odlučio podržati listu, tim više što se na listi nalaze i njegovi bliski prijatelji i suradnici - izjavila je Holy. Tonino Picula je rekao da nema potrebu komentirati Milanovićevu podršku, a Predrag Fred Matić o tome ne želi prije nego što prođu europarlamentarni izbori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:31