DRAMA U VLADAJUĆOJ STRANCI

MILANOVIĆ 'Izbacite Slavka Linića iz stranke!' KOMADINA 'Želim biti predsjednik SDP-a!'

CROPIX

>>> NOVO 19:45 Član Predsjedništva SDP-a Željko Jovanović potvrdio je novinarima nakon završetka sjednice da je odluka Predsjedništva o izbacivanju Linića formalna i da će biti na dnevnom redu Glavnog odbora u subotu.

- Odlučili smo da niti jedan interes, niti jedna frustracija, niti jedna ambicija SDP-ovca ne može biti na štetu stranke. Jedini cilj SDP-a je u narednom periodu ojačati rad stranke i osigurati osvajanje mandata - rekao je Jovanović, koji se među prvima od visokoranginranih članova stranke svrstao protiv Linićeve prošlotjedne press konferencije, nazvavši je promašajem godine.

Šef zagrebačkog SDP-a i član Predsjedništva stranke Davor Bernardić potvrdio je da je bio protiv izbacivanja Linića jer 'obračun nikome ništa dobrog nije donio'. Dodao je da je iz istog razloga svojedobno bio i protiv izbacivanja Aleksandre Kolarić. 'Treba naći snagu za zajedništvo, ubrzavanje reformi i da građani počnu živjeti bolje, zbog toga smo tu', izjavio je Bernardić za Hinu.

Dodao je da je to jedini način da "realno podignemo ugled SDP-a među biračima".

-----------------

19:15 Nakon izlaska sa sjednice Predsjedništva SDP-a Zlatko Komadina je novinarima najavio: 'Na idućim izborima kandidarat ću se za predsjednika stranke.'

Komadina je dodao da ga ne zanima izvršna vlast.

Nije htio reći hoće li čekati redovite unutarstranačke izbore ili će zahtijevati izvanredne. Potvrdio je da je glasovao protiv izbacivanja Slavka Linića iz stranke te je znakovito dodao da će se sve znati u subotu, za kada je sazvana sjednica Glavnog odobra stranke.

-----------------

17:57 Predsjedništvo SDP-a izglasalo je odluku da se Slavka Linića izbaci iz stranke. Kako neslužbeno doznajemo, četiri člana bila su protiv izbacivanja.

Pretpostavlja se da su to Rajko Ostojić, Zlatko Komadina, Davor Bernardić i Mirando Mrsić.

Izbacivanje je predložio predsjednik stranke Zoran Milanović.

EKSKLUZIVNO Razgovarali smo sa 88 SDP-ovaca koji će odlučiti o sudbini Milanovića i Linića

Glavni odbor SDP-a sastat će se u subotu da potvrdi odluku. Većina članova će je ili potvrditi ili odbaciti.

-----------------

ZAGREB - Sjednica Predsjedništva SDP-a na Iblerovom trgu, na kojoj će se raspravljati o tome treba li Slavka Linića izbaciti iz stranke nakon njegovog javnog obračuna s premijerom Zoranom Milanovićem, počela je nešto poslije 17 sati.

Članovi Predsjedništva koji su dali izjave za medije ne znaju hoće li ta točka uopće biti na dnevnom redu, ali sigurno je da će se o sukobu Milanovića i Linića raspravljati. Prema nekim informacijama iz vrha stranke, Milanović vjerojatno neće inicirati da se Linića izbaci iz stranke jer smatra da bi time još više naštetio SDP-u i produbio unutarstranačke sukobe.

No, sve je moguće, kako je rekao i sam potpredsjednik stranke Zlatko Komadina koji je u potpunosti na Linićevoj strani.

- Ne znam hoće li predsjednik stranke staviti tu točku na dnevni red. Po meni je to nebitna točka. Jer nije bitno što kaže Zoran Milanović, nego kamo ide SDP. Ako bude to pitanje na dnevnom redu, ja ću uvijek biti protiv izbacivanja – rekao je Komadina prije ulaska u središnjicu SDP-a napomenuvši kako je on zajedno s kolegom Fabijanićem Linića primao u SDP i da bi bio zadnji od kojeg bi se očekivalo da ga izbaci.

Primorsko-goranski župan rekao je da je nebitno ima li potporu u Predsjedništvu za svoj stav, a ako većina odluči drugačije, onda će Linić biti izbačen.

- Pustimo da nešto kažem i kad izađem – odgovorio je Komadina kada su ga pitali da protumači svoju izjavu o nabacivanju blatom, koju je Linić protumačio na način da je Komadina mislio na Milanovića, a ne na njega kad je to rekao.

Rajko Ostojić ponovio je svoj stav o tome da će glasati protiv izbacivanja Linića ako se potegne to pitanje na sjednici Predsjedništva.

- Ne znam hoće li ta točka biti na dnevnom redu – izjavio je Ostojić.

Davor Bernardić, predsjednik zagrebačkog SDP-a, rekao je pak kako im politički obračuni nikad ništa nisu dobroga donijeli, ali nije htio biti decidiran je li za to da se Linića izbaci iz stranke.

Mirando Mrsić i Željko Jovanović bili su bez komentara te su poručili da će sve reći na ovoj sjednici Predsjedništva.

Izdvajamo