NEDJELJOM U DVA

MILANOVIĆ KOD STANKOVIĆA ODBIO DATI DETALJE O POSLOVANJU SVOJE FIRME Za koga sam radio? To je ugovorna tajna. Evo zašto sam si isplaćivao minimalac

 HRT

U HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 gost je bivši premijer i SDP-ov kandidat za predsjednika države Zoran Milanović.

Iako je rekao da ne želi pričati o svom pokojnom ocu, voditelj Aleksandar Stanković ga je ipak pitao kakvu je ulogu on imao u njegovu životu.

'Imao je lijepu ulogu, ali svoje životne odluke donosio sam sam. On se maknuo iz bilo kakve politike. Mi smo raspad one države debelo dočekali u hladovini s one strane. Strašno ih je opterećivao moj politički angažman...', rekao je Milanović.

Na pitanje zašto se odlučio ući u utrku za predsjednika Republike, odgovorio je da su to 'želja i strast te odluka da dam ono što mogu'.

- Prije tri godine sam mislio da se neću kandidirati. Sada smatram da je stanje u zemlji takvo da idu sva jaja i perad u jednu košaru, a to nije dobro. Gledao sam to i onda sam odlučio, kaže Milanović.

Što bi mogao napraviti kao predsjednik države, a što nije kao premijer, glasilo je sljedeće pitanje.

- Suprotstaviti se nasilju, mržnji i takvim stvarima koje u RH u zadnje vrijeme dobivaju pravo građanstva s propusnicom.

Odrezati predsjednika od novca

- Simbolika je strašno važna. To je karakter, a i ako ga imaš, ne znači da svima odgovara. To je autoritet, koji ako nemaš, možeš se slikati. Daleko si od novca, svaki izravan doticaj predsjednika s novcem treba prerezati i tako treba ostati. Ako imaš svoj stav, možeš napraviti dosta za zemlju. Birati prave prijatelje, partnere, određivati smjer zemlje. Za mene Hrvatska treba biti okrenuta Zapadu, ali ne treba bježati od svog balkanskog i mediteranskog elementa. Kao premijer sam se nosio s velikim izazovima..., rekao je Milanović.

Upitan o tome kada je ranije prekorio kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović te joj rekao da bi trebala biti u izvršnoj vlasti, što bi sada sebi rekao u toj poziciji, Milanović kaže:

- Ja sam bio tada predsjednik Vlade i predsjednik stranke. Biti predsjednik stranke je na neki način teže nego biti predsjednik Vlade. On ima konkretne ovlasti u dosta segmenata. Više iscrpljuje biti predsjednik velike stranke, kaže Milanović.

- Ja sam rekao da smatram da bi predsjednika trebalo birati na neizravniji način da se potisne ta megalomanija koja se uskomeša u svakom predsjedniku i izazove taj gard 'mene su direktno birali'. Cijela moja karijera je utemeljena na tome da nisam davao nerealna obećanja., ustvrdio je Milanović.

Jeste li uvijek govorili istinu?, glasilo je sljedeće pitanje.

- Ako me pitate nešto iz javne sfere, govorio sam istinu. A vi me sada probajte uhvatiti u smicalici...

Predsjednik može prešutjeti

Stanković ga je podsjetio na svojedobnu izjavu da predsjednik Republike ne mora govoriti istinu.

- Moje riječi su ponekad namjerno krivo interpretirane. Predsjednik može prešutjeti, kaže Milanović i dodaje:

- Na temelju onoga što sam radio do kraja svoje stranačke političke karijere, koja je završena, i u zadnjih par mjeseci, od kada iznosim stav i pokazujem karakter, a RH ima predsjednicu bez integriteta... Svaki put kada se ogriješim o obećanje, vi udarite, kaže Milanović.

Sve suprotno od Škore

Upitan o stavu Miroslava Škore koji se zalaže za veće ovlasti predsjednika, Milanović kaže:

- Mislim upravo sve suprotno. Predsjednika treba higijenski maknuti od toga, košer, kao u židovskoj kuhinji. Ne možeš biti u situaciji da si o bilo kome ovisan i da netko očekuje da mu vratiš uslugu. Vjerojatno je mislio o nekom polupredsjedničkom sustavu koji je najgori. Nema lažne parlamentarne demokracije. Ako hoćeš predsjedničke ovlasti, onda ima smisla govoriti o potpunom predsjedničkom sustavu. Ono što smo imali za vrijeme Tuđmana je nepošteno jer izlažeš Vladu kao tepih za klofanje, a ti ustvari upravljaš državom. To je mutež i put u tiraniju i protiv toga ću se boriti, kaže Milanović i dodaje da mu ne pada na pamet pokretati inicijativu za ukidanje određenih političkih stranaka.

- Ne znam što bi se moralo dogoditi da ja kao predsjednik države to potičem. Moralo bi to biti nešto tako očito, dosad čak ni HDZ nije došao do tako nečega. Ustav nije sveto pismo i dok je na snazi treba ga se poštivati, ali nije zabranjeno pozivati na njegove izmjene prema proceduri. Stranka koja na to poziva uz poziv na nasilje, to su nekad radili komunisti, nacisti, ustaše..., dodaje Milanović.

Je li se drugačije moglo mijenjati društveni poredak između svjetskih ratova?, upitao je Stanković.

- To je bilo vrijeme kada su se ljudi nalazili u novim okolnostima i tražili novi identitet i zato su nastale takve nevolje. Danas ipak nije tako, rekao je Milanović, koji se zatim osvrnuo na opasku Miroslava Škore da je cijeli život radio u državnom sektoru: - Neka on prvo skupi potpise pa ćemo onda razgovarati.

Crvena buržoazija

Dodao je da njegova obitelj nije bila dio crvene buržoazije, ali za Plenkovićevu je rekao da jest.

- To su oni povlašteni, oni koji su dobivali najbolje stanove, koji su naprosto profitirali. Nisam nikad mrzio te ljude, s nekima od njih sam se i družio, kaže Milanović.

O izjavi Nine Raspudića da bi se trebalo dogoditi tko zna što da bi netko poput Milanovića pobijedio na izborma, jer je biračko tijelo pomaknuto udesno, Milanović kaže: - Ja sam svoj kandidat uz podršku SDP-a i većeg broja stranaka, međutim, ja sam kandidat koji se zalaže za modernu, otvorenu, sretnu Hrvatsku. Ako je to nekome ljevica, da, ja baštinim tekovine onoga što je ljevica donijela Europi nakon 2. svjetskog rata. Ali tvrditi da je hrvatsko biračko tijelo udesno, treba definirati što je to desno, kako su onda tolerirali i nagrađivali Stipu Mesića, jednog partizana, kojeg i dan danas mnogi mrze? Kako to da su onda izabrali Josipovića koji je rekao da će cijela Hrvatska biti crvena? Ja to ne govorim... Kako to da je to desno biračko tijelo 2011. mojoj koaliciji dalo preko 40 posto glasova na odazivu od 65 posto upisanih birača?, pita Milanović.

Ugovorne obveze i porezna tajna

Bivši premijer odbio je iznijeti detalje o svojem poslovanju u konzultantskoj tvrtki koju je osnovao nakon povlačenja iz stranačke politike, a to je opravdao ugovornim obvezama i poreznom tajnom.

- To nisu pitali kad sam se kandidirao, sad se toga netko sjetio. Ali o tome treba govoriti. Iako nema nikakve zakonske obaveze, to ne može biti moj izgovor. To su javni podaci. U zadnje dvije i pol godine kad sam se bavio privatnim poslom nisam radio za javni sektor, za državne firme ni na koji način, nisam radio za Bandića i Holding, nisam radio za strane vlade. Imam 600-tinjak tisuća kuna prometa u mojoj firmi s ograničenom odgovornošću. To je u poreznoj upravi, to je porezna tajna i obaveze prema ljudima s kojima sam radio. Nećete nikada naći da sam radio za bilo koga tko je vezan za javne jasle. Nikad. Sve drugo je javno u onoj mjeri da netko tko mi želi napakostiti može iskopati iz podataka porezne uprave i to dati u medije. Čekam da se to dogodi. Ja imam ugovor po kojem to ne smijem otkriti, kaže Milanović.

- Kako da znamo da vi nećete nekoga favorizirati u pojedinim situacijama? Javna je tajna da se predsjednici bave i lobiranjem, pitao je Stanković.

- Ja se kao premijer nisam time bavio. To što se predsjednici bave time, to je loše. Ako je istina, to treba ispitati. Ja sam pratio i vodio direktore brodogradilišta u isporuku završenih brodova, ali lobirao nisam. Kad predsjednik vodi delegaciju, svaki hrvatski poduzetnik može dobiti mjesto u tom avionu ako to sam plati. Zato je dobro da predsjednik nema ovlasti na način na koji to traži jedan gospodin ili kako je to učinila Grabar-Kitarović... Dajte predsjedniku ovlasti, i vidjet ćete onda.

Poslovanje s Čermakom

- Jeste li radili kakve poslove za Ivana Čermaka, upitao ga je Stanković.

- Ne mogu vam govoriti ni za koga jer ne mogu govoriti o stvarima koje su ugovorno tako definirane. Čermak je imao dosta razloga da me ne voli. Što ja bitno uopće mogu raditi za Čermaka? On je u vrijeme dok sam bio premijer imao dva velika poslovna plana, a ništa nije realizirano, još je bio optužen da prodaje gorivo koje nije bilo prilagođeno uvjetima... On nema razloga da me za nešto nagradi. (...) Ne mogu o tome govoriti zbog ugovornih obaveza, kaže Milanović i dodaje da je on bio jedini zaposlenik u svojoj firmi, s godišnjom plaćom od oko 40.000 kuna.

- Davao sam si minimalac jer sam s druge strane plaćao porez. Sustav je postavljen tako. Znate li koliko sam poreza na dobit platio? Da sam prijavio na 5 ili 7 tisuća kuna mjesečno, platio bih više doprinosa, ali ja sam platio sav porez na dobit. Nešto novca je i dan danas na računu te firme. To su za prosječnog građanina ozbiljni novci, ali za ljude o kojima pričamo, to je bakšiš.

Canjugin telefonski poziv

Kada je riječ o odnosu sa Zlatkom Canjugom, Milanović kaže da ga je on nazvao kad mu je otac umro te da je to bio jedan od dva kontakta koje je imao s njim u životu.

Upitan o kadrovskoj politici te o SDP-ovcima koji su prešli Milanu Bandiću, Milanović kaže da im je rekao da vrate mandate.

Kada je riječ o Tomislavu Sauchi, kaže da mu je ta situacija teško pala.

- On je optužen za nešto u čemu će biti moja riječ protiv tvoje i nekakvo grafološko vještačenje. Meni je nepojmljivo da bi on to napravio. Da je grafologija nekakva znanost, ona bi se studirala na FER-u ili nekom drugom dobrom fakultetu. Rekao sam mu, stari, vrati mandat. Bio mi je blizak suradnik i drag, ali ovo ne mogu opravdati, rekao je i dodao da Plenković nema veze s HDZ-om.

'Plenkoviću je bolje da šutim'

- Ima li aspiracija za SDP? To pitajte njega. Bolje mu je da ja šutim, rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na prosvjede branitelja u šatoru i sastanak s njima.

- Mogao sam reći da je ta snimka fejk, a nisam rekao. Primio sam ih, a više nisam bio premijer tada. Išao sam u još jedan izborni ciklus, oni su molili sastanak. Primio sam ih u, za njih, krilu sotone, u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu. Nikada u 30 godina im to ne bi palo na pamet. Netko je snimao tamo, pa neka je snimao, kaže Milanović upitan za činjenicu da je na tom sastanku spomenuo majku Andreja Plenkovića nazivajući je 'vojnom lekarkom'.

- To ne bih nikada rekao za nekoga tko je bio desničar od početka, a ne pretrčao karijerno. Klemm je to što je od početka, ali Plenković... Njegova mama nema veze s tim, ona je dobar doktor i časna žena, radi se o njemu, pobogu. Ovo su fejkeri, ljudi koji se stalno okreću prema vjetru. Jako je bitno da ljudi shvate kako ih se vuče za nos. Ako će meni netko nakon svih godina nabacivati na nos da sam šovinist i desničar, onda mi nema spasa. Ali ovo su bitni elementi da se dokaže koliko je netko fejker, rekao je.

Savjet Pupovcu

Na kraju je komentirao sporne izjave Milorada Pupovca o Hrvatskoj kao faktoru regionalne nestabilnosti i njezinoj usporedbi s NDH. Rekao je da Pupovac takvo što nije smio reći izvan Hrvatske.

- To da je rekao u RH, ne bi bilo nikome ništa, ali to ne možeš govoriti izvan Hrvatske. Je li se trebao ograditi? To je njegova stvar. On mora hodati po jajima cijelo vrijeme. On je ovdje proveo cijeli rat, kad je biti Srbin ovdje bilo jako riskantno. Onda je nakon Oluje i nakon svega bio taj o kojem je ovisilo hoće li biti usvojene one bizarne ustavne promjene. Prešao je preko dosta stvari... Moj savjet mu je, što imaš za reći, reci u Hrvatskoj, iako se to prenese istog trena ako se kaže bilo gdje, ali nije svejedno gdje je rečeno, kaže Milanović.

Kolindin nerad s elementima izdaje

Govorio je i o aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, za koju kaže da ne radi svoj posao.

- Ona je osoba bez integriteta koja je tu došla zahvaljujući jakoj stranačkoj mašineriji. To nije karijera. U NATO savezu nije sudjelovala u procesu donošenja odluka osim što joj je sjedala plaća. Ja imam daleko najveće državničko iskustvo, čak i veće od nje koja taj posao radi pet godina. Ja sam vodio vladu koja je nasljedila groznu situaciju..., rekao je Milanović i dodao da je predsjednici zamjerio ponašanje u vrijeme izbjegličke krize.

- To ima elemente izdaje. U tom trenutku ona je slala u kožnom mantilu Hebranga, išla u Budimpeštu i pokazivala razumijevanje za te ljude... Ja nemam nimalo razumijevanja za Orbana. Sva sreća pa je Mađarska mala i beznačajna država. To neće biti moje društvo kad budem predsjednik, moje će društvo biti u Parizu. To što je predsjednica napravila je bijedno. Zemlja se nalazila pred nečim što se ne može naučiti u Sanaderovom kabinetu, za to moraš biti street smart..., kaže Milanović.

Upitan o reformi školstva koja nominalno započinje sutra, kada počinje nova školska godina, Milanović kaže:

- Dobro je, treba uvesti građanski odgoj, ustavnu kulturu u Hrvatskoj, da naša djeca uče o pravima i dužnostima građana.

Na kraju emisije je na pitanju o sve većem iseljavanju stanovništva iz Hrvatske odgovorio da je prva odluka za vrijeme njegova mandata bila ukidanje privatnih ovršitelja u Hrvatskoj, dok je zadnja bila Zakon o švicarcima.

- To je moj legacy, zaključio je Milanović u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:31