SUKOB INTERESA

MILANOVIĆ KOMENTIRAO PRINCIP IZBORA USTAVNIH SUDACA 'Predsjednik u tome ne bi trebao sudjelovati jer jednom mogu odlučivati i o njegovoj odgovornosti'

 
Zoran Milanović
 Saša Burić / CROPIX

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović rekao je u nedjelju u Trogiru da predsjednik Republike ne bi trebao sudjelovati u odabiru ustavnih sudaca te istaknuo da se tu radi o teškom sukobu interesa.

Upitan bi li predsjednik trebao sudjelovati u odabiru ustavnih sudaca, Milanović je niječno odgovorio.

"Ne, zato što ustavni suci u nekoj dalekoj mogućnosti mogu odlučivati o odgovornosti predsjednika. Predsjednik tu nema što raditi, to je teški sukob interesa i to je predsjednica čula od nekog trećeg pa sad ponavlja to, jer je vjerojatno procijenila da je vrijeme da i to kaže", rekao je Milanović za N1 u Trogiru.

Dodao je kako je izričito protiv toga da se predsjedniku ili predsjednici povećavaju ovlasti. "To je naprosto nekim ljudima kompenzacija za manjak karaktera i znanja, sadržaja koji mogu ponuditi", ocijenio je.

Drži i da predsjednik ne treba veće ovlasti, ako ima jasnu sliku o tome što želi te kako misli da Hrvatska treba izgledati. "Veće ovlasti se uvijek na kraju svode na utjecaj i novac, to ima Vlada i tako treba i ostati kao što je u svim europskim demokracijama. Tako da predsjednik ako nema karaktera i ako nema znanja, neće mu pomoći nijedna ovlast", rekao je Milanović.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u intervjuu za "Točku na tjedan" komentirala izbor ustavnih sudaca, kazavši da bi se dalo razgovarati o tome da predsjednik ili predsjednica uzme određenu ulogu jer smatra da bi tada taj izbor ipak bio objektivniji. To ipak, dodala je, ne treba uvesti prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:48