HRVAT OTET U EGIPTU

MILANOVIĆ NA IZVANREDNOJ PRESSICI 'Ne možemo biti 100 posto sigurni da je na slikama Salopek, ali ovo je grozno'

Zagreb, 150413.Sjediste SDP-a, Iblerov trg.Konferencija za novinare predsjednika SDP-a Zorana Milanovica nakon proglasenja privremenih rezultata izbora za Europski parlament.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Povodom mučkog ubojstva hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka predsjednik Vlade RH Zoran Milanović danas se u 17 sati obratio javnosti na izvanrednoj novinskoj konferenciji.

- Nažalost, moramo prekinuti tišinu. Netko to mora napraviti. Moja dužnost je da hrvatskoj javnosti kažem ono što vidimo i užasava nas. Naglašavam, ne možemo sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je to istina. Ne znam hoćemo li i moći sljedećih dana. Ono što vidimo ne izgleda lijepo, izgleda grozno. Pozivam ljude, koliko god to lakovjerno i naivno bilo, da tim prizorima ne izlažu djecu, da to ne dijele. I zbog našeg društva i zbog obitelji Salopek, kojima stojimo potpuno na raspolaganju, što god treba, rekao je premijer.

Hrvatske službe su pokušale i još pokušavaju utvrditi autentičnost snimke pogubljenja.

- Nećemo prestati tražiti, kopati, do zadnjeg trenutka, dok god postoji tračak nade - poručio je premijer.

Dodao je da se boji da se po prvi puta našem građaninu dogodilo ono što se događa građanima drugih država.

Novinarka je premijer pitala koliko je ozbiljan problem što ispod fotografije pogubljenja piše da je razlog to što je Hrvatska protiv Islamske države.

- To je onda ozbiljan problem za skoro cijeli svijet. Hrvatska se o tome skoro nikad nije izjašnjavala. Hrvatska pokazuje da je, kao zemlja koja je prošla kroz puno patnje u zadnjih 20-ak godina, otvorena za one koji su u teškoćama, među kojima je dosta muslimana i bit će muslimana. Govorim o emigrantima, o ljudima koji bježe iz svoje zemlje. Mi ćemo ih zajedno s ostalim državama EU, čak bi rekao raširenijih ruku, primiti u svoju državu. Mogu pozvati ljude da budu oprezni, da izbjegavaju te dijelove svijeta, poručio je Milanović.

- Ali evo čovjek koji je muž, otac, hranitelj obitelji, išao je zaraditi. Ljude takva prirodna, potpuno normalna, zdrava ambicija, dovede u ovu situaciju...

Hrvatska je dobro organizirana sigurnosno, kaže premijer. Pokušavamo živjeti normalno i omogućiti drugima da normalno žive.

- Mi moramo u Hrvatskoj nastaviti živjeti normalno. Ovo je pokušaj nekih ljudi da razbiju naš način života. Kada nas to preuzme, neće biti dobro, rekao je Milanović.

Na pitanje hoće li se Hrvatska jače uključiti u borbu protiv Islamske države.

- Hrvatska neće sudjelovati u borbenim akcijama protiv takozvane Islamske države. S time se moraju nositi neki drugi, kaže premijer.

Prijenos premijerova obraćanja uživo pratite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:33