VLADA UČI NA GREŠKAMA

Milanović najavio model rada za javna poduzeća: Kraj 'neobičnim financijskim transakcijama'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 05.04.2012. u 13:34

Davor Pongracic / CROPIX

Model će se urediti kroz statute javnih tvrtki

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović najavio je danas da će Vlada vrlo skoro predložiti precizan model rada javnih poduzeća od posebnog državnog interesa kroz statute tih društava.

- Naši motivi su potpuno čisti i transparentni i u skoro vrijeme ćemo predložiti precizan model u statutima tih društava, poučeni prijašnjim iskustvima, pa i onima u prvih sto dana ove Vlade, koja nisu bila najbolja , kazao je Milanović na sjednici Vlade.

Vlada je, naime, odbila prijedlog Hrvatskih laburista da se uredbom ograniči korištenje sredstava pravnim osobama od posebnog interesa za državu i lokalnu, odnosno područnu (regionalnu) samoupravu, a Milanović je najavio da će uskoro uslijediti Vladin prijedlog uređenja tog područja.

Znamo da su javne tvrtke, poduzeća od posebnog državnog interesa, proteklih godina bile podložne neobičnim financijskim transakcijama. Mi tvrdimo da to tako ubuduće neće biti i pronaći ćemo pravne instrumente za to, rekao je Milanović, dodavši kako će se to pitanje urediti kroz statute tih poduzeća.

- Postavit ćemo određene statutarne okvire i u pogledu javnih natječaja za prijem ljudi u takva poduzeća i brojčanim ograničenjima, kao i dokle seže povjerenje u uprave tih društava, koje također moraju imati povjerenje i prava da mogu donositi odluke, inače nisu uprave, rekao je Milanović.

Izdvajamo