PITANJE PRAVA SRBA U VUKOVARU

MILANOVIĆ O PODRŠCI KOLINDE PENAVI 'Pokazala je razumijevanje za Orbanove nasrtaje i Vučićeve laži, sad pokazuje razumijevanje za nepoštivanje Ustava'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović oštro je reagirao na potez predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović koja je pozvala gardonačelnika Vukovara Ivana Penavu kako bi mu dala podršku u problematiziranju odluke Ustavnog suda o Statutu Grada Vukovara kojim se regulira pravo srpske nacionalne manjine na korištenje njihova jezika i ćiriličnog pisma.

- Kao što je ne tako davno pokazala razumijevanje za Orbanove nasrtaje na važne hrvatske interese i Vučićeve ispade i laži, predsjednica Republike tako sada pokazuje i razumijevanje za nepoštivanje hrvatskog Ustava na koji je prisegnula. Pokazuje razumijevanje za nepravdu, netoleranciju i nečovječnost. Statut Grada Vukovara, u koji su ugrađena prava manjina, donijela je HDZ-ova vlast u vrijeme kada su računali da ta ista prava manjine neće ni moći koristiti jer nisu dovoljno zastupljene u broju stanovnika Vukovara. Nakon što je popis stanovnika pokazao da su se stekli uvjeti za korištenje manjinskih prava koja su im ranije dana Statutom, počinje licemjerno osporavanje i uskraćivanje tih prava pozivanjem na prava i ugroženost većine, a što traje do danas. Ustav i zakoni mogu ti se sviđati ili ne sviđati, ali dok su na snazi moraš ih poštivati. U modernoj, otvorenoj i slobodarskoj Hrvatskoj za koju se borim poštivat će se sva prava i slobode svih njenih građana - objavio je Milanović na svome Facebook profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:46