ARBITRAŽNI SPORAZUM

Milanović obećao Barrosu: Dogovor Kosor-Pahor dobit će moju podršku

 Davor Pongračić/CROPIX

BRUXELLES - Europska Unija očekuje da će glavna oporbena stranka u Hrvatskoj, SDP, glasati za ratifikaciju Arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije. To su Jutarnjem listu u četvrtak u Bruxellesu prenijeli mnogi izvori iz EU nakon sastanka šefa SDP-a Zorana Milanovića s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Duraom Barrosom.

Riješili nedoumice

Naši sugovornici iz EU su samo naveli da pretpostavljaju da je taj sastanak poslužio za razjašnjenje nedoumica koje je Milanović imao u vezi s načinom imenovanja članova arbitraže.

Da će SDP glasati za Sporazum dao je naslutiti i sam Milanović. Novinarima je u Bruxellesu prenio da je predsjednik Europske komisije Barroso rekao da će on učiniti sve da na popisu s kojeg će se izabrati arbitri budu neovisni ljudi, neovisni pravni stručnjaci, koji iznad sebe nemaju šefa.

- To su pitanja koja smo htjeli razjasniti prije nego što je ugovor potpisan - istaknuo je Milanović i rekao da su se Slovenija i Hrvatska same trebale dogovoriti o arbitrima, a ako ne mogu, onda to treba prepustiti Međunarodnom sudu pravde.

Problemi s Janšom

Milanović je istaknuo da će učiniti sve da u arbitraži presuđuju najbolji suci na svijetu. Na pitanje hoće li SDP sada podržati sporazum, Milanović je odgovorio:

- SDP je stranka koja se od prvog dana, bez iznimke, bori za Hrvatsku u Europi. S te strane naša je savjest savršeno čista, i mi svoju zemlju iznevjeriti nećemo.

I naši izvori iz EU su prenijeli da su predstavnici SDP-a i na sastancima s diplomatima rekli da će dokazati da ništa nije iznad državnih interesa.

Moglo bi se dogoditi i da oni članovi SDP-a koji su prošli put glasali protiv, sada u najmanju ruku budu suzdržani. Unija muku muči i s oporbom u Sloveniji, gdje postoji opasnost da u slučaju referenduma o sporazumu najveća oporbena stranka Janeza Janše vodi kampanju protiv tog sporazuma.

- Činimo sve što možemo da to spriječimo - kažu naši izvori u Bruxellesu.

Kosor: Bruxelles nam je obećao najbolje arbitre

Vlada je s sjednice u četvrtak u saborsku proceduru poslala zakon o potvrđivanju arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

- Sporazumom se hrvatski pristupni pregovori s EU razdvajaju se od graničnog spora. Vjerujem da će Sporazum dobiti podršku i u hrvatskom i u slovenskom parlamentu. Time ćemo pokazati kulturu građenja dijaloga - poručila je premijerka Jadranka Kosor.

Podsjetila je kako Hrvatska i Slovenija granični spor bezuzpješno pokušavaju riješiti od 1992.

Kosor je uvjerena i da će odabir arbitara omogućiti pravedno rješenje za obje strane. - Davor Božinović, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, i Davor Stier, iz Kosoričina ureda, u Bruxellesu su u četvrtak dobili jamstva da će se odabir arbitara koje predlaže EU temeljiti na načelima nepristranosti, neovisnosti i kompetentnosti - kaže Kosor. (A. Milovan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:13