SDP BIRA NOVOG PREDSJEDNIKA

MILANOVIĆ OPET U KAMPANJI, OTKRIVAMO ZA KOGA LOBIRA NA IZBORIMA ZA SVOG NASLJEDNIKA 'Prvo je gorljivo navijao za Ostojića pa za Miljenića...'

 HANZA MEDIA

Dok odbrojava zadnje dane kao predsjednik SDP-a Zoran Milanović, kako nam prenosi više članova te stranke, opet je postao vrlo aktivan. Prema svjedočenju više naših sugovornika iz SDP-a, posljednjih je dana vrlo aktivan u lobiranju za svoga nasljednika, s tim da je njegov izbor opet Ranko Ostojić za kojega je gorljivo lobirao odmah nakon najave vlastitog povlačenja i Ostojićeva isticanja kandidature.

- Zoran stalno za nekoga lobira. Na samom početku jako je zagrizao za Ranka Ostojića i sve redom zvao i nagovarao ih da mu daju podršku. Onda je naglo odustao od njega i prebacio se na Orsata Miljenića kao najbolje rješenje za SDP. Kad je shvatio da Orsat ne želi tu vrstu podrške jer mu donosi više štete nego koristi, rekao je da nije ni za koga i da ne želi utjecati na izbore u stranci.

Bivši suradnik

Nije puno prošlo pa se opet uključio, ali je ovaj put sve uvjeravao da je Domagoj Hajduković onaj pravi izbor, da je baš on mlada snaga koja treba SDP-u - govori nam jedan od vodećih ljudi stranke i bivši Milanovićev suradnik te navodi da je još aktualni predsjednik SDP-a jedno vrijeme bio čak sklon i Davoru Bernardiću, s čijom je strujom u stranci bio u stalnim sukobima.

Ispada da su od početnih osam kandidata za predsjednika SDP-a u jednome trenutku svi osim Tonina Picule i žena kandidatkinja (Karolina Leaković, Gordana Sobol i Vesna Škulić) uživali Milanovićevu podršku. Prema našim sugovornicima iz SDP-a, ponovni zaokret prema Ranku Ostojiću vide u anketi koju je prije nekoliko dana objavila Nova TV. Ona je provedena među biračima i ispalo je da bi građani na čelu SDP-a najradije vidjeli Ostojića ili Piculu.

- Milanović je očito iz toga zaključio da bi Ranko bio najbolji izbor i sada druge uvjerava u to. Kako se klatno pomiče, vidi se i iz Rankovih nastupa. Donedavno je bio vrlo kritičan prema Milanoviću, a u posljednjim se nastupima naglo smekšao - kaže jedan od naših sugovornika.

Natpolovična većina

SDP-ovci, njih oko 37.000 koliko stranka broji članova, danas biraju predsjednika. Birališta se otvaraju u 9 sati, a zatvaraju u 18 sati. Za predsjednika stranke bit će izabran kandidat koji dobije natpolovičnu većinu. Ako to nikome ne uspije, dva kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji će se održati 26. studenoga. Na zadnjim izborima za šefa stranke glasalo je oko 20.000 SDP-ovaca, a prema nekim procjenama, na ovim bi izborima odaziv mogao biti još manji. U utrci je ostalo sedam kandidata (Domagoj Hajduković se povukao), a glavnim favoritima od početka se smatraju Tonino Picula, Orsat Miljenić, Ranko Ostojić i Davor Bernardić. Prema većini procjena, ako izbori u SDP-u odu u drugi krug, sučelit će se Bernardić s Ostojićem ili Miljenićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:00