ZAVRŠEN SASTANAK

MILANOVIĆ POTPISAO SVE ŠTO JE MOST TRAŽIO 'Neću biti premijer,bavit ću se nečim drugim!' PETROV 'S Domoljubnom koalicijom smo završili'

'Pokušat ću uvjeriti ljude iz Mosta da premijer ne bude neka nestranačka osoba, već netko iz Mosta'
 Goran Mehkek / CROPIX

Točno u 20.53, nakon gotovo dvosatnog sastanka, iz zgrade u Smičiklasovoj 19, izašli su premijer Zoran Milanović i čelnik Mosta Božo Petrov te u zajedničkoj izjavi naglasili kako nastavljaju pregovore o budućoj Vladi i otklonili bilo kakvu mogućnost da da im se u tim pregovorima pridruži i Domoljubna koalicija. U tom trenutku, Tomislav Karamarko, koji je odlučio napustiti sastanak, već je sat i pol vremena zajedno sa suradnicima sjedio u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.

- Gospodin Petrov ima određeni legitimetet za mjesto premijera, a ostalim stvarima ćemo razgovariti sljedećih dana. Ovo je stvar dogovora. Da premijer bude nestranački ili netko iz Mosta. A mi ćemo pokušati nagovoriti kolege da to bude netko iz Mosta – rekao je Milanović gledajući u Božu Petrova. Na takvu izjavu, Petrov se samo dječački nasmijao.

Sam Milanović odmah potom poslao je još jednu poruku.

- Ja više neće biti premijer. To nije rutinski posao. Sad kad odlazim, mogu reći to nije prvi među jednakima, već je to najprvi među nejednakima koji su također važni. Sebe ne vidim na nijednoj funkciji. Radit ću neki ozbilajn posao, vidjet ćemo – rekao je Milanović i nedugo zatim na svom facebook profilu napisao “počinjemo razgovor o formiranju Vlade u dobroj vjeri. Optimisti smo. Nema povratka na staro”.

Bilo kakvu mogućnost oko nastavka pregovora sa Domoljubnom koalicijom, otklonio je sam Petrov. Prema njegovom stavu, koalicija predvođena HDZ-om ispala je iz svih kombinacija oko formiranja nove Vlade.

- Naši uvjeti su bili vrlo jasni. Mi smo u petak postavili takav okvir i znalo se da tko ne potpiše naše uvjete, da s tom stranom završavamo razgovore. Nastavljamo razgovore sa koalicijom Hrvatska raste, a nadamo se da ćemo ih okončati do utorka - rekao je.

Sastanak u Mostu počeo je oko 19 sati, no vrlo brzo postalo je jasno kako sve ono što se nagađalo ranijih dana oko moguće suradnje HDZ-a i Mosta pada u vodu. Naime nakon samo 15-ak minuta, iz Smičiklasove 19 izašao je Karamarko u društvu sa Milijanom Brkićem i Tomislavom Čuljkom.

- Ja kao čovjek to ne mogu potpisati – rekao je za početak. Zatim je nastavio kako mu potpis nije dopuštala savjest, zahvalio Bogu što tu istu savjest ali i ponos ima HDZ-ovo Predsjedništvo te dodao kako je sretan zbog ovakvog scenarija jer mu je pao kamen sa srca. Iako je za istim stolom već nekoliko puta sjedio sa Milaonovićem, jučer je odlučio napomenuti kako ne može razgovarati o suradnji s koalicijom iz koje tvrde da im smrde hrvatski branitelji i onima koji su odgovorni za osiromašenje Hrvatske u protekle četiri godine.

- Ti pregovori su bili mučni i na kraju se sve svodi na fotelje. Ne treba nam nikakva fotelja. Obično je Most imao naviku do sada oživljavati SDP kada bi dao neki negativni odgovor i kada bi ih jako, jako vrijeđali. Onda bi rekli pa možda se Milanović predomisli, pa dođite opet… Baš me zanima hoće li to biti primijenjeno u našem slučaju – rekao je.

Sat i pol kasnije, Petrov mu je poručio što misli o tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:44