RAT ZA MILIJARDE

Milanović potvrdio informacije Jutarnjeg, žestoka reakcija šefa HZZO-a

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.05.2014. u 14:16

Cropix

Najave o odgodi izlaska HZZO-a iz državne riznice potvrdili su danas ministar zdravlja Rajko Ostojić i premijer Zoran Milanović

ZAGREB - Neslužbene najave o odgodi izlaska Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice potvrdio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić, dok je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga žestoko na to reagirao i poručio da neće odustati od uvođenja reda u sustav.

Šestomjesečnu odgodu izdvajanja HZZO-a iz državne riznice, s 1. srpnja ove godine na 1. siječnja iduće godine, najavio je danas Jutarnji list navodeći da su takvu odluku, po naputku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), donijeli ministri uključeni u provedbu reformskih planova Vlade.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je Hini kako je 1. srpnja, po svemu sudeći, prerani rok za financijsko osamostaljivanje HZZO-a. Prije izdvajanja HZZO-a iz državne riznice, ističe Ostojić, iz zdravstvenog sustava moraju se izdvojiti sve nezdravstvene naknade.

Ostojić podsjeća da je osobno više puta isticao, predložio i podržao izdvajanje zdravstvenoga proračuna iz Državne riznice.

DRAMATIČAN TAJNI SASTANAK MINISTARA MMF: 'Ne smijete maknuti HZZO iz proračuna'

"Na svim poslovima i procedurama koje valja obaviti radi izlaska HZZO-a iz državne riznice intenzivno radi međuresorna skupina, koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva financija i HZZO-a, a koja je prošli tjedan proširena s predstavnicima ministarstava socijalne politike, rada i mirovinskog sustava, te branitelja", rekao je Ostojić.

Pritom podsjeća kako je, po zakonskim odredbama koje je Ministarstvo zdravlja donijelo još 2013. godine, izlazak HZZO-a iz Državne riznice predviđen za 1. siječnja 2015. godine.

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga žestoko je danas reagirao na tvrdnje da je MMF zabranio HZZO-u izlazak iz državne riznice, nazvavši to "neistinitim i neodgovornim konstrukcijama".

Reagirajući na tekst Jutarnjeg lista, Varga je u priopćenju poručio da uvođenje reda u hrvatski zdravstveni sustav zagovaraju svi domaći i strani relevantni stručnjaci i institucije, uključujući i MMF, a sada se javljaju "glasovi koji opstruiraju procese koji imaju za cilj transparentnost i uvođenje reda".

RASKOL U ZDRAVSTVU Šef HZZO-a: 'Dosta mi je. Ako mi ne date 20 milijardi dajem ostavku!'

Pokušaj uvođenja reda u naš zdravstveni sustav pokušavaju spriječiti pojedinci i interesne skupine kojima odgovara "lov u mutnom", optužuje Varga i poručuje da članovima Vlade i njemu osobno to daje još više motiva da sustav učini transparentnijim, racionalnijim i učinkovitijim, jer "ovo što sad imamo je hibrid kakav ne poznaje ni jedna uređena zemlja s kojima se volimo uspoređivati".

MMF je utvrdio da je naš zdravstveni sustav bolestan i preskup, upozorava Varga, pa nam je u zadnjem izvješću ponudio dvije opcije za rješavanje tog problema – kroz novo povećanje nameta građanima ili kroz smanjenje troškova sustava kroz povećanje efikasnosti zdravstvenih usluga.

"Mi u HZZO-u smo protiv novih neopravdanih nameta za građane. Umjesto toga želimo konačno uvesti reda i povećati efikasnost cijelog sustava", poručuje Varga.

Inzistiranje na održavanju neodrživog stanja može rezultirati samo novim nametima, upozorava Varga i ističe da će, dok god on bude ravnatelj HZZO-a, ustrajati na uvođenju reda i podizanju kvalitete sustava za sve, što uključuje i pacijente i zdravstvene radnike.

"Svi mi zaslužujemo bolju skrb, a izlazak iz riznice je osnova na kojoj to treba graditi. Projekt izlaska iz riznice u HZZO-u smo dobro promislili i pripremili. U tome imam nedvosmislenu podršku Vlade i premijera Zorana Milanovića", poručuje ravnatelj HZZO-a.

Milanović: 'Vjerojatno ćemo malo odgoditi izdvajanje HZZO-a'

Premijer Zoran Milanović potvrdio je danas da će se "vjerojatno malo odgoditi" najavljeno izdvajanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice, no poručuje da Vlada ne odustaje od tog projekta.

Milanović je u izjavi za Hrvatski radio moguću odgodu izdvajanja HZZO-a objasnio sporošću pojedinih službi u izmjenama pratećih zakona.

Odlučno je opovrgnuo medijske napise da se Međunarodni monetarni fond (MMF) protivi izdvajanju HZZO-a, istaknuvši da ni MMF ni Europska komisija nisu bili uključeni u taj proces.

"Nije točno, taj proces ide i vjerojatno mu netko želi malo i napakostiti. Ići će u cilju racionalnijeg i transparentnijeg poslovanja s mogućnošću ušteda, s tim da usluga ostane dobra, odnosno na razini koju si kao društvo, odnosno ekonomija, možemo priuštiti", rekao je Milanović.

I potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić poručio je danas da Vlada ne odustaje od izlaska HZZO-a iz državne riznice, a nije bitno hoće li se to dogoditi 1. srpnja ili kasnije.

Grčić kaže da je prvotni plan bio sve odraditi do 1. srpnja, a da se potom možda ide u rebalans koji bi istovremeno obuhvatio i dodatne mjere fiskalne konsolidacije.

"Hoće li se to dogoditi 1. srpnja ili mjesec, dva tri kasnije, čini mi se da to sada u ovom trenutku nije presudno, ali se od toga ne odustaje", rekao je Grčić na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o ekomomskim pokazateljima za prvi ovogodišnji kvartal.

Boris Lalovac, koji bi trebao naslijediti Slavka Linića na mjestu ministra financija, kaže da je oko izdvajanja HZZO-a iz državne riznice osobno zatražio mjesec ili dva "time-outa", ali program se nastavlja a rokovi za izdvajanje, ako ono neće biti 1. srpnja, morat će se jasno definirati.

"Analize su napravljene, brojke su dobre, ali ja sam tražio time-out mjesec dva, budući da se moram ekipirati u tom dijelu. No, program je nastavljen kako je bilo dogovoreno. Dakle, ako neće biti 1. srpnja, definirat će se vrlo jasno rokovi i tko će biti sudionici", kazao je Lalovac novinarima nakon sjednice saborskog Odbora za financije na kojem se odlučivalo o njegovu imenovanju na ministarsku dužnost.

Na komentare da izdvajanje HZZO-a iz riznice neće donijeti nikakve uštede, Lalovac je kazao kako želi vidjeti je li riječ o strukturnoj ili samo o upravljačkoj promjeni.

"Budući da je HZZO 10 godina dio državne riznice, želim vidjeti detaljne analize. Znate da volim brojke i odluke će se donositi isključivo na temelju analiza", poručio je Lalovac.

Najave o odgodi izlaska HZZO-a iz državne riznice potvrdio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić, dok je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga poručio da neće odustati od uvođenja reda u sustav.

Izdvajamo