DRAMATIČAN PREOKRET

MILANOVIĆ PROPAO BEZ LINIĆA Karamarko i HDZ povećali prednost

HDZ je prvi put značajnije preuzeo vodstvo u odnosu na SDP - pokazuje posljednje istraživanje
 Arhiva CROPIX

HDZ je prvi put značajnije preuzeo vodstvo u odnosu na SDP - pokazuje posljednje istraživanje Crobarometra agencije Ipsos Puls za Novu TV koje je provedeno od 1. do 11. svibnja na 968 birača. Prema tom istraživanju, HDZ je porastao za tri posto, te sada ima potporu od 23,3 posto, dok je SDP pao na 18,9 posto. To je ujedno jedan od najlošijih rezultata te stranke od početka 2007. godine.

Smjena ministra Linića

Vlada danas ima najmanju potporu građana od dolaska Zorana Milanovića na vlast, pa je očito da se na rejting odrazila i smjena ministra financija Slavka Linića.

Prema istraživanju, 75,4 posto građana ne podupire Vladinu politiku, dok je podupire tek njih 18,9 posto. Odgovor “ne znam” dalo je 5,6 posto ispitanih. To je i rezultat koji je imala i Vlada Jadranke Kosor prije gubitka izbora.

Kad je riječ o rejtinzima ostalih stranaka, na trećem mjestu je ORaH Mirele Holy koji je dobio 11,9 posto potpore. Laburisti su četvrti, a njihov rejting je 7,3 što znači da su doživjeli lagani pad. Nacionalni forum Nikice Gabrića je na 2,5 posto, a slijedi ga HDSSB a 2,4 posto potpore. Lista Milana Bandića dobila je potporu od 2,2 posto. IDS, pak, podržava 1,5 posto ispitanih, dok HNS proživljava pravu političku agoniju sa 1,2% potpore.

Loš smjer Hrvatske

Da se održavaju parlamentarni izbori, pobijedila bi HDZ-ova koalicija koja je, prema istraživanju dobila 27 posto potpore birača, dok je vladajuća Kukuriku koalicija osvojila 22 posto potpore. OraH bi imao 12,7 posto potpore, a Laburisti 9,8 posto.

Nakon njih slijedi Savez za Hrvatsku sa 6,1 posto potpore, te Nacionalni forum koji je dobio 3,5 posto. Bandićevoj listi pripalo je 2,9 posto.

Što se tiče smjera u kojem Hrvatska ide, 80,5 posto građana smatra da je on loš, a 13,7 posto njih drži suprotno 5,8 posto “ne zna”. Da vladajuća koalicija neće odraditi svoj mandat do kraja smatra 29 posto ispitanih, dok ih 66 posto smatra da hoće.

Holy iza Josipovića

Kad su u pitanju političari, nema promjena oko njihove popularnosti. Prvi je i dalje uvjerljivo predsjednik Ivo Josipović kojeg podupire 74 posto ispitanika, a potom slijedi Mirela Holy sa 70 posto potpore, dok je treći Dragutin Lesar s 50 posto potpore Četvrti je predsjednik sabora Josip Leko s 48 posto potpore, a slijedi ga Ivan Grubišić koji ima 43 posto, Vesna Pusić s 38 posto, te Ruža Tomašić je koja je dobila 35 posto. Premijer Milanović ima potporu od 24 posto, slijedi ga Vladimir Šišljagić s 21 posto, dok je šef HDZ-a Tomislav Karamarko standardno najlošiji s 20 posto potpore.

HDZ osvaja šest mandata, Kukuriku 3 ili 4, Orah jedan

Na izborima za EP pobijedila bi, kako pokazuje istraživanje Ipsos Pulsa, HDZ-ova koalicija s 30 posto. Kukuriku lista osvojila bi 24,7 posto, dok je OraH-u pripalo 8,7 posto. Laburisti bi imali potporu od 6,7 posto, Savez za Hrvatsku osvojio bi 5,9 posto birača, dok bi Gabriću pripalo 3,2 posto. Za mandate će biti ključan odaziv birača, a tu je HDZ-ova koalicija u prednosti, pa bi i s manjim odazivom mogli osigurati i šest mandata. Vladajućoj koaliciji bi pripalo 3 ili 4 mandata, dok je ORaH-u osiguran jedan mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:32