PRVI INTERVJU

Milanović: Prvi potez Vlade bit će proračun. Borit ćemo se da najranjivijima ne bude lošije

 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Novi hrvatski premijer Zoran Milanović gostovao je u posebnoj emisiji Dnevnika Nove TV gdje je najavio da će se njegova vlada boriti da u novčanicima hrvatskih građana bude isto novaca, najavio je štedljivi proračun te kazao da je referendumsko pitanje "milenijsko pitanje" za Hrvatsku.

- Hoće li u novčanicima građana biti više novaca ili manje?, pitao je premijera novinar Mislav Bago.

- Borit ćemo se da bude isto. Proračun koji ćemo usvojiti poslat će poruku mislimo li ozbiljno, ili se zezamo. To se radilo u prošlosti, previše je bilo zezanja. Ovako više ne možemo živjeti. Trošimo više nego što stvaramo.

Na pitanje o PDV-u Milanović je otkrio da će biti smanjenja PDV-a u turizmu, no pitanje o PDV-u općenito nije želio komentirati, kazavši da će hrvatska javnost biti obaviještena na vrijeme.

- Logično je da se u nekom segmentu stopa smanjuje, a da se u nekim drugim segmentima povećava.

Na pitanje o viđenju buduće suradnje s predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor, Milanović je kazao da je ona moguća ako ima dobre volje.

- Pokazali smo da suradnja može funkcionirati ako ima dobre volje. Važno je da se nitko ne osjeća odbačeno, gurnuto sa strane.

Referendumsko pitanje o ulasku Hrvatske u Europsku uniju Milanović je nazvao "milenijskim pitanjem".

- Pozivam sve da podrže taj projekt koji je važan za boljitak Hrvatske. Beneficije ulaska u EU su velike.

Malo kasnije, premijer Milanović gostovao je na HTV-u gdje je najavio neke od važnih budućih poteza njegove vlade, poput ulaganja u energetiku i infrastrukturu, smanjenje nezaposlosti i razvoj turizma, uz konstataciju kako neće doći do povećanja ukupnog poreznog opterećenja.

- Od vas se mnogo očekuje. Plaše li vas velika očekivanja?

- Ne, ne plaše me očekivanja. Više me plaši očaj, bezvoljnost hrvatskih građana. Tu smo da ispunjavamo očekivanja, moguće su pogreške, ali vidjet ćemo što nam donosi budućnost.

Na pitanje što će biti prvi potez nove vlade, Milanović je ustvrdio da je to proračun.

- Prvi potez bit će nam proračun. Što prije. Prva sjednica Vlade bit će već idući tjedan.

INFOGRAFIKA: Pogledajte TKO je TKO u novoj Vladi

Upitan kome će uzeti prilikom rezanja proračuna, Milanović nije odgovorio, ali je kazao da će se boriti da najranjiviji ostanu tamo gdje jesu, da im ne bude lošije.

Na pitanje za koliko će nova vlada rezati proračun, Milanović je ustvrdio da je situacija ozbiljna, no kaže da je 9 milijardi kuna, za koliko guverner HNB-a Željko Rohatinski tvrdi da ga treba rezati, ipak previše.

- Time bismo možda prerezali i neku zdravu granu, kaže Milanović.

Upitan boji li se građanskih nemira zbog proračunskih rezova, Milanović je rekao da svi imaju pravo izraziti svoje mišljenje, te je najavio ukidanje zabrane prosvjedovanja na Markovu trgu.

- Ne bojim se nemira. Nije me strah prosvjeda. Ukinut ćemo zabranu okupljanja na Trgu Svetog Marka. Ako netko ima potrebu da prosvjeduje, neka dođe. Neka izrazi svoje nezadovoljstvo, kazao je Milanović.

O povećanju PDV-a na 25% Milanović ponovno nije htio diskutirati.

- Ukupno porezno opterećenje neće rasti, to mogu reći.

Što se tiče Željezare Sisak, Milanović je najavio razgovore s vlasnicima Željezare.

Na kraju, premijer Milanović najavio je neke od poteza njegove vlade.

- Prvo i osnovno je ulazak u Europsku uniju, što nismo mi započeli, ali ćemo se boriti da do toga dođe, ulaganje u energetiku i infrastrukturu (željeznice i ceste), privlačenje stranog kapitala, smanjenje nezaposlenosti i daljnji razvoj turizma, zaključio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:49