DRAMA U VLADI

MILANOVIĆ SMIJENIO LINIĆA! 'Dva mjeseca nije reagirao! E pa tako ne može! Izbori su bitni, ali čist obraz je važniji'

Smjena utjecajnog i omiljenog ministra dogodila se nakon što je Jutarnji list razotkrio aferu zemljište
 Tomislav Krišto/Goran Mehkek/CROPIX

Slavko Linić ušao je jutros oko 8 u Banske dvore posljednji put kao ministar financija. Prvi put nakon dugo vremena sjeo je za stol, oči u oči, s premijerom Zoranom Milanovićem. Znao je što ga čeka, znao je zašto je pozvan u ured premijera.

- Više ne uživaš moje povjerenje - rekao mu je Milanović i upozorio ga: - Potpisao si ugovor štetan za Hrvatsku!

KARAMARKO O VLADI 'Prevarom su došli na vlast i prevarili narod. Vrijeme je da kolektivno odu'

Poziciju utjecajnog riječkog SDP-ovca u Vladi preuzima Boris Lalovac, njegov dosadašnji zamjenik.

- Boris Lalovac je novi ministar financija. On je mladi stručnjak, bivši bankar, dobro upoznat sa situacijom u Ministarstvu financija - objavio je premijer na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima u 11 sati.

Totalni rat Milanović-Linić trajao je dugo, a premijer je najveće razočarenje doživio u posljednjih 60 dana. Pozicije i karijere u Vladi Linića je stajao posao sa slavonskom tvrtkom, nekada moćnom u drvnoj industriji, Spačvom.

Slavko Linić modelom predstečajnih nagodbi spasio je više od 20 tisuća radnih mjesta. U Spačvi je sačuvano više od 600 radnih mjesta. Ali, Linić je zato izgubio svoje radno mjesto.

- Ministar odlazi zbog političke odgovornosti – poručio je Milanović.

Smjena utjecajnog i omiljenog ministra dogodila se nakon što je Jutarnji list razotkrio aferu zemljište . Ministar Linić osobno je potpisao odluku kojom Ministarstvo financija kupuje zemljište od Spačve kraj Vinkovaca za 33.4 milijuna kuna, što je više od 90 eura po četvornom metru, iako je Porezna procijenila da ne vrijedi više od 6 milijuna kuna ili 100 kuna po četvornom metru. Taj je posao dogovoren u sklopu predstečajne nagodbe da bi se Spačva riješila poreznog duga od 27.8 milijuna kuna. Liniću nije bila sumnjiva vrijednost zemljišta. Bivšoj šefici Porezne Uprave Nadi Čavlović Smiljanec jest.

- Prije dva mjeseca došla mi je Nada Čavlović Smiljanec, tada ravnateljica Porezne, i upoznala me s nagodbama u kojima su primijeceni veliki nesrazmjeri. Moj naputak je bio: 'Obrati se ministru Liniću'. Sigurno je riječ o grešci? Utvrdite zašto je zemljište uzeto pod račun po višestruko većoj cijeni nego što doista vrijedi, i utvrdite tko je za to odgovoran - rekao je Milanović.

Punih 60 dana nije se dogodilo apsolutno ništa. Linić nije reagirao. Nije se javljao Milanoviću. Nije proveo istragu u Ministarstvu.

- On dva mjeseca nije reagirao! E pa to tako ne može! - kaže Milanović.

Boris Lalovac (Sandra Šimunović/Cropix)

Premijer i dalje misli da je u pitanju greška, a ne namjera. Uvjeren je da je Linić doveden u zabludu. Ne zna, kako kaže, da li tu ima elemenata kaznenog djela, ali nada se da nema.

- Ne tvrdim da je Linić počinio kazneno djelo. To ne znam. Linić odlazi zbog političke odgovornosti - rekao je Milanović i dodao: - Moj posao je kontrolirati da li institucije koje vodimo transparentno i zakonito rade svoj posao.

Ministar Linić tek je u ponedjeljak poslijepodne poslao pismo premijeru iako ga je Milanović čekao tri dana. Ustvrdio je da je sve učinio na temelju presude suda u Osijeku u predstečajnoj nagodbi Spačve i u cilju da sačuva radna mjesta. Uz to, naveo je četiri mišljenja različitih vještaka koji su potvrdili onu veću cijenu, od 33.4 milijuna kuna, i za sve optužio Nadu Čavlović Smiljanec.

Ministar Linić objavio je pismo na webu prije nego što ga je dobio premijer.

- To se tako ne radi - rekao je danas Milanović.

Drugo, ističe premijer, Linić nije dao niti jedno relevantno obrazloženje zašto je preplatio Spačvinu oranicu. Treće, umjesto da raščisti situaciju Linić je htio porebaciti odgovornost na Nadu Čavlović Smiljanec koju je u pismu optužio da štiti porezne dužnike.

- Kakav je to odgovor? Porezna uprava procijenila je da zemljište koje je Linić uzeo pod račun vrijedi šest puta manje, šest puta, a on na to uzvraća optužbama!? Povjerenje između mene i ministra ozbiljno je narušeno - rekao je Milanović.

Treći razlog za smjenu ministra Linića je - slučaj Šegon.

- Taj pomoćnik je uzeo kredit državne banke, HBOR-a, za svoje privatne interese. A, Linić uopće nije vidio problem u tome! Tražio sam od Linića da ga smijeni, ali on je to odbio. Pa sam ga ja smijenio - kaže Milanović i upozorava:

JOŠ JEDAN DOKUMENT KOJI JE POTVRDIO INFORMACIJE JUTARNJEG Spornu česticu procijenili na 6,3 milijuna kuna

- Najgore od svega je to što je takvo ponašanje meni potpuno neprihvatljivo, a ministru nije! Linić je sve do danas nastavio govoriti o tom bivšem pomoćniku kao o žrtvi!

Premijer Milanović smatra da ovaj razdor neće uzdrmati Vladu. Na primjedbe iz dijela SDP-a kako se takvi dramatični potezi nisu smjeli raditi prije izbora za EU parlament, Milanović je rekao: Izbori su bitni, ali čist obraz je važniji.

- Vlada je ojačana. Pokazan je jasan stav i gard. Možda možemo pretrpjeti štetu, ali čiste ruke i čist obraz su važniji - rekao je Milanović.

Slučaj Spačvine oranice, uvjeren je Milanović, ne otvara pitanje predstečajnih nagodbi niti stvara negativnu sliku o tom važnom modelu koji je spasio više od 20 tisuća radnih mjesta. Predstečajne nagodbe su, upozorava Linić,vrlo važna stvar, ali diskrecijska, i zato je važno da se svi predstavnici države ponašaju krajnje transparentno.

- Predstečajne nagodbe su dobre. One su privremene. One su vrlo javne, sve, baš sve što je dogovoreno i potpisano je javno, nalazi se na webu Ministarstva. Zato nema šanse da se tu nešto sakrije - kaže Milanović.

Slavko Linić ostaje u SDP-u. Aktivirat će zastupnički mandat u hrvatskom Saboru. U operaciju osvete i obrane svog ugleda Slavko Linić kreće nakon izbora za EU parlament, 25. svibnja. Do tada, kako doznajemo, neće povlačiti poteze koji bi mogli dodatno ugroziti poziciju SDP-a. Milanović nije shvatio ozbiljno poruke riječkog župana Zlatka Komadine koji je ustvrdio da Rijeka neće dati Linića.

- Što je to klan? Te priče o riječkom SDP-u su uvreda za otvorenost Rijeke - kaže Milanović.

Milanović: 'Ja sam garant fiskalne discipline, a ne Linić'

Na pitanje kako će anulirati štetu koju će u financijskoj zajednici, gdje je Linić vrlo cijenjen, izazvati smjena, Milanović je rekao kako je on, a ne ministar garant fiskalne discipline.

- Uloga ministra financija je važna, ali nije presudna. Lalovac je obrazovan i mlad, s velikim iskustvom i može kompetentno raditi ovaj posao - rekao je Milanović.

'Konkurencija nam je grozna! Glasajte za varalice'

Premijer Milanović ustvrdio je kako je rejting njegove koalicije puno veći nego što se očekivalo prije dvije godine. A, za to smatra dijelom zaslužnim i Karamarkov HDZ.

- Konkurencija nam je grozna! Glasajte za varalice - poručuje Milanović.

Na pitanje je li to uvreda biračima s obzirom da HDZ ima veći rejting od SDP-a, premijer je rekao: "U HDZ-u ima dosta varalica, to je činjenica. To nije uvreda birača. Oni varaju i birač koji glasa za njih neće dobiti ono što mu je obećano"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:22