SLUČAJ ŠEGON

MILANOVIĆ 'Svi oni koji se nađu u sukobu interesa će odgovarati, to nema veze s kaznenom djelom'

'To nema veze s kaznenom djelom i ja nemam ništa s tim', kazao je premijer
Daruvar, 060614.Predsjednik Vlade Zoran Milanovic prisustvovao je svecanom otvorenju 16. Medjunarodne izlozbe vina i sajma tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske zupanije Vinodar 2014.Na fotografiji: zupan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, ministar Tihomir Jakovina i Zoran Milanovic.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

DARUVAR - Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako u slučaju Branka Šegona, za koji je DORH utvrdio da nema elemenata kaznenog djela u postupku odobravanja kredita HBOR-a tvrtki u kojoj je suvlasnik, nikad nitko nije ni govorio o kaznenom djelu, već o sukobu interesa.

"Nikada nitko nije govorio o kaznenom djelu, to nema veze s kaznenom djelom i ja nemam ništa s tim. Ovdje je riječ o sukobu interesa i svi oni koji se u budućnosti nađu u sukobu interesa će odgovarati", kazao je premijer Milanović u Daruvaru.

DORH 'Branko Šegon nije počinio kazneno djelo, ali se diže optužnica za sukob interesa'

Na pitanje hoće li se u subotu na sjednici Glavnog odbora SDP-a o isključivanju Slavka Linića iz stranke koje glasovati javno ili tajno premijer MIlanović je odgovorio: "Onaj tko može klevetati javno, može javno i glasati. SDP ima ko 40 tisuća članova i oni znaju što je istina".

Sukob premijera Milanovića i bivšeg ministra Linića i počeo je sa slučajem Branka Šegona.

Šegon je s dužnosti pomoćnika ministra financija smijenjen početkom veljače, na traženje premijera Milanovića, iako je tadašnji ministar Slavko Linić tvrdio da nema razloga za Šegonovom smjenom. Kako je otkrio nakon što je i sam smijenjen Linić je nakon premijerova zahtjeva u vezi Šegona stavio mandat na raspolaganje, no Milanović to nije prihvatio, ali je krajem svibnja ipak zatražio da i Linić ode iz vlade.

U medijskim istupima premijer je, pozivajući se na visoke standarde svoje stranke, tvrdio da je Šegon koristio poziciju kako bi pomogao svojim poslovima. Iako je isticao da tu nije bilo nezakonja rekao je da nikome iz njegove Vlade takvo ponašanje nije palo napamet.

Mjesec dana nakon što je Šegon smijenjen Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa zaključilo je da je bio u sukobu interesa jer je kao suvlasnik u tvrtki Facta Vera dobio kredit od 31,4 milijuna kuna od HBOR-a zbog čega je kažnjen s 40 tisuća kuna.

Povjerenstvo je odlučilo slučaj proslijediti Državnom odvjetništvu, koje je danas objavilo da u tome nisu utvrdili elemente kaznenog djela.

Policija nastavlja istraživanje u vezi kredita Šegonovoj tvrtki

ZAGREB - Ravnateljstvo policije izvijestilo je da nastavlja kriminalistička istraživanja u postupku odobrovanja kredita HBOR-a tvrtki Facta Vera, s kojom se povezuje bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon, jer im je USKOK u tom slučaju uputio ukupno četiri zahtjeva, od kojih je poslijednji potrebno dodatno istražiti.

Iz Ravnateljstva policije su priopćili da je policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) primio ukupno četiri zahtjeva tužiteljstva "za poduzimanjem određenih radnji tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja".

"PNUSKOK je vezano za prva tri zahtjeva posebnim izvješćima izvijestio USKOK o rezultatima provedenih radnji, dok se po pitanju četvrtog zahtjeva, kojeg je policija zaprimila 15. svibnja 2014. još uvijek provodi kriminalističko istraživanje", objavio je MUP na službenoj internetskoj stranici.

Pojašnjavaju da je postupajući po četvrtom zahtjevu USKOK-a, "policija od mjerodavne institucije zatražila dostavu podataka relevantnih za daljnji tijek kriminalističkog istraživanja, odnosno njegovog okončanja".

"PNUSKOK je od mjerodavne institucije zaprimio konkretne podatke tijekom današnjeg dana, a analizom je utvrđeno da postoji potreba za provođenjem daljnjeg kriminalističkog istraživanja", navode u priopćenju.

Državno odvjetništvo (DORH) danas je izvijestilo da nisu utvrđeni elementi kaznenog djela u postupku odobravanja HBOR-ova kredita Šegonovoj tvrtki Facta Vera.

Šegon je to prokomentirao riječima da je DORH tek potvrdilo ono na što je on ukazivao od početka, a na pitanje da prokomentira izjavu premijera Zorana Milanovića koji je kazao da u tom slučaju uopće nije ukazivao na nezakonitosti već sukob interesa Šegon je rekao da ne vidi o kojem je sukobu interesa riječ. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:36