ZAMJENIK PREDSJEDNIKA HDZ-a

MILIJAN BRKIĆ Svatko odlučuje o svojoj sudbini, ja Plenkoviću u ovom trenutku krize pomažem da stranka bude stabilna. Afera mejlovi je izdvojen slučaj

Milijan Brkić
 Goran Mehkek / CROPIX

Zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić, gostovao je u Dnevniku Nove TV i progovorio o Agrokoru, aferi hotmail, novim ministrima i stanju u HDZ-u.

Također, odgovorio je na pitanje i je li sudbina premijera Andreja Plenkovića u njegovim rukama:

- Sudbina svakog od nas je u našim rukama, mi odlučujemo o svojoj sudbini, o svojim djelima i konkretnim potezima. Svi mi drugi, ako pomažemo svojim prijateljima i suradnicima, kako radim i ja u svoj djelokrugu rada jer sam zamjenik predsjednika HDZ-a, pomažem predsjedniku HDZ-a da stranka bude stabilna, pogotovo sada kada je u trenutku krize zbog slučaja Agrokor, no to je jedan izdvojen slučaj. Moramo gledati generalno, opće dobro države i našeg naroda.

Novinarka je Brkića pitala i o činjenici da je Plenković dio predizbornog spota 'Vjerodostojno' snimao u odvjetničkom uredu Borisa Šavorića, koji je kasnije angažiran na pisanju Lex Agrokor.

- Koliko ja znam, organizacijski spot snima agencija koja je za to angažirana od strane HDZ-a. Ja niti sam režiser, niti onaj koji je bio snimatelj, tako da to morate pitati neke druge, rekao je Brkić dodajući da nikada s Plenkovićem nije komunicirao o njegovom poznanstvu s odvjetnikom Šavorićem.

Na dodatno pitanje nije li ga to zanimalo kada se sve krenulo komplicirati s Martinom Dalić, Brkić je ponudio sljedeće objašnjenje:

- Gledajte, Martina Dalić i njen angažman kao potpredsjednice Vlade, ona je u jednom teškom trenutku kada se dogodio slučaj Agrokor, odradila jedan dio posla odgovorno, ali je očito i u tom svom poslu napravila određene greške u koracima. To sada izlazi na vidjelo, što se tiče afere Hotmail, što naravno ja ne podržavam i što se tiče takvog načina komunikacije - to je meni neprihvatljivo. No, pustimo nadležnim istražnim tijelima da naprave svoj posao, pa ćemo vidjeti tko je odgovoran.

Na pitanje je li i Plenković odgovoran u aferi s mejlovima, Brkić kaže da 'svi mi koji smo na javnim dužnostima, a posebice oni koji su na najvišim dužnostima, smo moralno odgovorni za sve procese i sve ono što se radi u sustavu u kojem smo mi na čelu'.

- Što se tiče pitanja da li je znao ili ne, to morate pitati premijera. Ja osobno nisam sudjelovao u cijelom procesu oko Agrokora i svih aktivnosti koje su vođene. Naravno da premijer ne može znati sve što se događa, duboko sam uvjeren da je on tada radio u najboljoj vjeri za opće dobro i dobro hrvatskog gospodarstva, kazao je Brkić.

Novinarka ga je pitala kakvo je stanje u HDZ-u nakon afere.

- Ne brinite se vi za stranku. Kao što sam rekao, ne možemo sada gurati glavu u pijesak i reći da ovo nije jedan izvjesni problem, ali to je jedan izdvojen slučaj. Sjetimo se vremena prije godinu i pol dana i što se tada događalo. Sjetimo se krize Agrokora, sjetimo se 120 tisuća radnih mjesta, sjetimo se što bi bilo da Hrvatska Vlada nije aktivirala lex Agrokor, kazao je Brkić ponavljajući da su u postupku napravljene 'određene pogreške' i podsjećajući da su zbog njih ostavke podnijeli bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak i Martina Dalić.

- Nadležna državna tijela će utvrditi da li je bilo dogovornosti bilo koga od nas. Na kraju krajeva, već smo pet godina članica EU gdje je jedno od temeljnih prava, vladavina prava. Nemojmo više osuđivati ljude kao u onoj bivšoj tamnici našeg naroda, u bivšoj državi bez suda. Dakle, pustimo nadležnim tijelima da odrade svoj posao, a ako se utvrdi odgovornost, nitko nije iznad zakona, dodao je Brkić.

Na pitanje što je presudilo u odabiru Darka Horvata za novog ministra gospodarstva i Tomislava Tolušića za potpredsjednika Vlade, Brkić kaže da je Plenković procijenio zajedno s vrhom HDZ-a da u ovome trenutku ta dva čovjeka mogu odgovoriti na ove izazove koji su trenutno pred njima. Najavio je da će sigurno dobiti podršku saborskih zastupnika, a zatim se ponovno osvrnuo na istup predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, koji je između ostalog rekao da aktualnu Vladu podržava kako bi spriječio ili barem odložio povratak zla iz 2016. godine.

- Već sam rekao vašem kolegi Bagi da ako gospodin Pupovac misli da je HDZ zlo, onda ja osobno ne znam što on radi sa tim zlom zajedno o koaliciji. On je govori o Vladi iz 2015. Dakle on je jedan od onih koji je podržavao Vladu Tomislava Karamarka i itekako je dao svoj udio u toj Vladi. S druge strane, ako mu to zlo ne paše, on to mora jasno i glasno reći, kazao je Brkić.

- To su sve neke političke ucjene jer vam treba većina, kazala mu je novinarka.

- To je politička niša u kojoj se gospodin Pupovac nalazi, odgovorio joj je Brkić.

- Je li to i odgovornost HDZ-a? Dokaz da nije dovoljno jak samostalno?, upitala ga je.

- Gledajte, matematika je egzaktna nauka. U saboru morate imati 76 ruku da bi imali većinu. U toj konstelaciji snaga, nacionalne manjine gdje je i gospodin Pupovac sa svojom strankom član, podupiru aktualnu većinu, rekao je Brkić.

Govoreći o predstojećem izvještajnom saboru HDZ-a, Brkić je rekao da očekuje da će biti 'dinamičan i živ', a na pitanje hoće li netko dignuti ruku protiv vodstva, rekao je da se svaki izaslanik ima pravo prijaviti za govor i izreći svoj stav.

- Ja sam poznat kao osoba koja sve probleme nastoji rješavati unutar obitelji, a ne pred očima javnosti jer mislim da moramo biti odgovorni prema narodu i državi.

- Dakle, netko tko bi digao ruku protiv vodstva na tom saboru, bio bi protiv obitelji, točnije HDZ-a?, upitala ga je novinarka.

- Svatko ima pravo na svoj izričaj, na svoj stil. Ja govorim o sebi i svom načinu rada. Mislim da svi trebamo biti odgovorni i razmišljati o stabilnosti Hrvatske i stabilnosti HDZ-a koji je na čelu hrvatske Vlade, zaključio je Milijan Brkić intervju za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:07