DR. JELENA ROGANOVIĆ

MILINA LIJEČNICA NOVINARIMA OBJASNILA ŠTO ZNAČE NJENI NALAZI I U KOJOJ JE FAZI SADA LIJEČENJE 'Evo što su liječnici u Americi postigli...'

 
Mila Rončević i prof. dr. Jelena Roganović
 Goran Mehkek, Matija Djanjesic / CROPIX

Nakon što se jučer otac malene Mile Rončević javio iz Amerike poručivši da je djevojčica nakon prve terapije jako dobro, javila se i njezina liječnica iz Rijeke Jelena Roganović, koja je objasnila Milinu sadašnju dijagnozu.

'Nalazi su takvi da ne mogu biti bolji nego što jesu, a Mila se osjeća odlično... hvala dragome Bogu i svima koji mole i misle na nju i koji su omogućili da Mila dobije ovu priliku. Iako je dug put pred nama, već sada svjedočimo čudu... - napisao je Marin Rončević na Facebooku.

Samo dvadeset dana nakon što je stigla na liječenje u Philadelphiju, Milini su prvi nalazi zaista ohrabrujući, a veseli im se i njezina liječnica iz Rijeke Jelena Roganović, koja je za Vijesti.hr objasnila što znači da je sada postotak leukemijskih blasta u koštanoj srži 0,1 posto, što je izuzetno niska razina.

'Znači da se postiglo čišćenje koštane srži, dakle eliminacija malignih stanica iz koštane srži. Za reći da je bolest izliječena treba takozvano stanje remisije. Osim što nema malignih stanica treba biti i oporavak normalne koštane srži. Mila je sada u fazi kada se riješila malignih stanica', rekla je za Vijesti.hr liječnica Roganović.

Milino će liječenje u Philadelphiji potrajati sigurno godinu dana. Podsjetimo, Mili je prije nešto više od godinu dana dijagnosticirana akutna mijeloična megakariocitna leukemija, skraćeno AML M7, zloćudna bolest kod koje se, prema literaturi, stvaraju zloćudne novotvorine krvotvornih organa, a nastaje zbog abnormalnog klonalnog rasta i nepotpunog sazrijevanja stanica mijeloidne loze. Plan je da se, nakon kemoterapija koje bi trebale uništiti maligne stanice, ide na transplantaciju matičnih stanica.

U velikoj humanitarnoj akciji za Milino liječenje, najvećoj dosad u povijesti Hrvatske, građani iz Hrvatske, cijele regije i inozemstva, poznati i nepoznati, prikupili su više od 37 milijuna kuna. S obzirom na to da liječenje u Children’s Hospital of Philadelphia košta oko 2,3 milijuna dolara, odnosno malo više od 15 milijuna kuna, plan je da se ostatak od 22 milijuna prebaci u fond koji bi trebao služiti upravo za slične situacije, kada su hitno potrebna sredstva za liječenje djece u bolnicama izvan Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:36