UVIJEK ISTO

Milinović: Evo rezultata, sad se vidi da je Zakon o umjetnoj oplodnji bio žrtva politizacije

PLITVIČKA JEZERA - Ministar zdravstva Darko Milinović izrazio je zadovoljstvo prvim rezultatima primjene novog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, ali o konkretnim brojkama nije želio pričati, ostavljajući to organizatorima dvodnevnog 1. hrvatskog kongtresa o medicinskoj oplodnji, Hrvatskom društvu za ginekološku endokrinologoiju i humanu reprodukciju, te će oni biti objavljeni u subotu.

- Vrlo sam zadovoljan rezultatima i time koliko je ovaj zakon dao mogućnosti i onima koji boluju od malignih bolesti jer upravo zbog novog Zakona će oni sada lakše postati roditelji. Rezulati koji govore suprotno onima koji su nagovještavali katastrofu u medicinkoj oplodnji po novom Zakonu.

Bilo je puno razgovora koliko naših parova se ide liječiti u inozemstvo, njih oko 7 posto, ali nitko nije spomenuo da se ovdje 5 posto parova liječi iz drugih zemalja. Sada sam još uvjereniji da smo na pravom putu. Prošle i ove godine uložili smo oko 50 milijuna kuna u medicinski potpomognutui oplodnju, više nego u prošlih 20 godina. Želimo da se taj proces nastavi i da Hrvatska bude lider regije po tom pitanju. Neću vam reći koliki je broj trudnoća, ali ću vam reći da bi imali 34 trudnoće više da se u tri mjeseca prošle godine radilo po novom zakonu - rekao je ministar Milionović.

U svojem predavanju na Kongresu ustvrdio je kako je 'iza nas turbulentno razdoblje od donošenja Zakona za koji je znao da će izazvati javnu raspravu, dirnuti u mnoga moralna, etička i vjerska pitanja jer nikada ne možemo donijeti zakon kojime ćemo svi biti zadovoljni'.

Zakon je pratila, zaključio je, i ružna politizacija da je zbog njega zaustavljena umjetna oplodnja u Hrvatskoj.

Profesor Velimir Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju podržao je resornog ministra rekavši da se Ministarstvo posljednjih mjeseci potrudilo kao nikada do sada u obnovi opreme te edukaciji osoblja u domeni medicinski potpomognute oplodnje.

Podsjetio je da je u posljednjih 50 godina liječenje neplodnosti rođeno više od 40 tisuća djece, te da se s neplodnošću sučava oko 15 posto parova, odnosno njih 100 tisuća.

Na novinarska pitanja kako to da su strani stručnjaci kritični prema njegovom zakonu, Ministar Milinović rekao je kako ni od koga nije čuo da zakon nije dobar.

- Kažu da je pred ovim zakonom mnogo izazova, kao što to kažu i naši stručnjaci. Mi se uvijek pozivamo na strane stručnjake kada to nekome ide prilog. Vi kao da navijate za nekoga, ja sam i danas dobio nekoliko desetaka mejlova podrške - branio se od kritika ministar Milinović.

Komentirajući zabranu rada pojedinim rodilištima rekao je kako 'neće dozvoliti da i jedna žena umre prilikom poroda kao što se to desilo u jednom rodilištu zbog toga što tamo nije bilo minimuma standarda, a učinit sve da se otvore rodilišta u Makarskoj, Imotskom i Sinju.'

- Žene tamo moraju znati da se ministar bori da imaju uvjete kao rodilje u Splitu - poručio je pitajući tko će preuzeti odgovornost ako žena i dijete umru u rodilištu koje nema operacijske dvorane.

Na novinarsko protupitanje hoće li on preuzeti odgovornost ako se nekoj ženi nešto dogodi zbog dugog putovanja u drugu bolnicu rekao je: 'To su ekscesi koji se uvijek dešavaju, jedna žena je rodila u tunelu, ja sam jednu porodio u autu, tu nema odgovornosti'.

Rode: 'Bez ovog zakona broj rođenih bi bio i veći'

Broj trudnoća je možda isti, ali nas brine što nisu poštovane sve metode koje su uobičajene u europskoj praksi, a to je da nije ograničena oplodnja jajnih stanica na tri i zabranjeno zamrzavanje zametaka jer bi se ukidanjem tih odredbi godišnje rodilo 150 djece više. Ovi rezultati su dijelom i rezultati velikih ulaganja, teško da se zasluge mogu pripisati samo novom Zakonu jer takav zakon ne postoji nigdje u Europi - rekla je izvršna direktorica udruge Roda Ivana Zanze.

Njezina udruga diljem zemlje organizirala je akciju u kojoj je pozvala građane da na javnim mjestima ostave kuhana kokošja jaja s natisom: Ministre, moja jaja nisu za bacanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 05:48