NEMA NOVCA

Milinović: Sumnjamo da Srebrnjak previše troši, poslali smo im inspekciju

Ako ne bude dogovora u ponedjeljak, otkazujemo 20 tisuća pregleda djece, kaže ravnatelj Nogalo

ZAGREB - Da, ukoliko se ne nađe neko rješenje, ukoliko ne bude nikakve reakcije iz ureda ministra Darka Milinovića, morat ćemo otkazati 15 do 20 tisuća pregleda - potvrđuje ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak dr. Boro Nogalo, vijest koja je uznemirila brojne roditelje čiji se mališani liječe u toj ustanovi. Ugledna bolnica je, naime, probila proračun za čak 45 posto, pa nema novca ni za osnovni materijal.

Povećan dug

Ministar Milinović, kojeg smo uspjeli dobiti nakon sjednice Vlade, rezolutno kaže kako se nitko ne treba bojati da njegovo dijete neće dobiti potrebne preglede te kako je svojim potezom Boro Nogalo naštetio ugledu bolnice. Za situaciju na Srebrnjaku, smatra, odgovoran je baš ravnatelj koji je “buku” dignuo baš zato da usmjeri pažnju na drugu stranu.

- Zbog niza razloga mi nad Dječjom bolnicom Srebrnjak trenuto obavljamo inspekcijski nadzor. Ukoliko dokazi inspekcija Ministarstva, HZZO-a i još nekih ustanova potvrde neke naše sumnje, konzumirat ću svoje pravo da smijenim ravnatelja - kaže ministar. On također tvrdi da se dug bolnice Srebrnjak od početka godine popeo na 11 milijuna kuna te da postoji sumnja na niz nepravilnosti poput nepoštivanja javne nabave.

Razlog više za razgovor

Ravnatelj Boro Nogalo pak tvrdi da su u bolnici pokušali nemoguću misiju - strogom racionalizacijom ostati u limitu od 2,6 milijuna kuna koji im je odredilo Ministarstvo.

- Ustanove koje su imale znatno manje pacijenata od nas dobile su povećane limite, mi smo ostali na istom - tvrdi Nogalo. - Uz to, naša je bolnica specifična jer je liječenje djece potpuno besplatno, pa nemamo prihod od participacije i dopunskog osiguranja.

U ponedjeljak će ravnatelj uputiti još o jedno, posljednje pismo ministru Milinoviću.

- Ne želim se boriti protiv ministra. Kunemo se u djecu, njihova zagarantirana prava, a ispada da u praksi baš nije tako. Ako je pak problem u meni ili upravi bolnice, ako se smatra da radimo loše, neracionalno, to je još jedan razlog više za razgovor, ali bez osuđivanja na temelju neistina, nego uz argumente i dokaze te nalaženje rješenja - kaže Boro Nogalo i zaključuje - Ova situacija ne odgovara nikome.





Boro Nogalo, ravnatelj Srebrnjaka

Na Srebrnjaku se protive i spajanju s OB Sv. Duh. Smatraju da će time izgubiti naziv Europskog centra izvrsnosti, a ugrožen je i projekt koji se financira iz pretpristupnih fondova EU. Kako tumači Nogalo, radi se o bespovratnih 30 milijuna eura za znanstveno-istraživački projekt, iznimno važnog kliničkog i bazičnog istraživanja alergija i astme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:45