PREDSJEDNIK SDSS-a

MILORAD PUPOVAC U DNEVNIKU RTS-a 'Srpska zajednica u Hrvatskoj imat će snagu kakvu dosad nije imala'

Milorad Pupovac
 Goran Mehkek / Hanza Media

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i SDSS-a Milorad Pupovac gostovao je u ponedjeljak u Dnevniku Radiotelevizije Srbije (RTS) u kojem je izrazio zadovoljstvo rezultatima jučer provedenih manjinskih izbora, te poslao jasnu poruku koje će biti dužnosti novoizabranih članova vijeća iz redova srpske nacionalne manjine na svim razinama.

Novinarka je ustvrdila kako Srbi u Hrvatskoj imaju pravo formirati vijeća u 19 županija, 77 gradova i 148 općina te ga priupitala gdje će i kako to njihovo pravo biti pretočeno u stvarnost.

Niska izlaznost

- Od 2400 kandidata na izborima je prošlo njih više od 2300. To će predstavljati snagu kakvu srpska zajednica u Hrvatskoj, kada je u pitanju manjinska samouprava, dosad nije imala. Članovi vijeća morat će raditi na izgradnji cesta, elektrifikaciji naselja, komunalnoj infrastrukturi, dječjih vrtića, domova zdravlja, morat će biti vrlo aktivni. Tamo gdje je potrebno da se zalažu za dvopismenost i dvojezičnost, za priznavanje ćirilice, moraju biti prvi koji će inicirati da se zakon poštuje na njihovom području i aktivirati se u svakom trenutku gdje postoji neki oblik netolerancije ili, kao što imamo slučajeva, nasilnih radnji prema pojedincima ili dijelovima srpske zajednice na njihovom području - rekao je Pupovac za RTS.

Pupovac je komentirao i vrlo nisku izlaznost na ove manjinske izbore, koja je oko deset posto, rekavši kako je to dijelom i odgovornost države koja se nije uključila u kampanju informiranja ljudi.

- Državu je potrebno natjerati da promijeni pristup manjinskim vijećima, a to znači da održe informativnu kampanju, da ona nije privatna stvar nas koji smo uključeni u srpska narodna vijeća - rekao je Pupovac uputivši i kritiku na način na koji su određena biračka mjesta.

Tako su, istaknuo je Pupovac, jedina dva biračka mjesta za veliki grad kao što je Rijeka bila na istoj lokaciji.

Novinarka RTS-a rekla je Pupovcu kako su ga u kampanji dočekale uvrede na nacionalnoj razini, simboli NDH, te podsjetila kako je godina počela paljenjem lutke s njegovim likom i napadom na vaterpoliste u Splitu. Postavila mu je pitanje opstanka Srba u vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj.

'Promijeniti odnos prema režimu poražene NDH'

- Mi smo krenuli s uvjerenjem da možemo napraviti iskorak. U prvoj godini mandata pokrenuli smo taj iskorak, no u posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do zastoja - rekao je Pupovac objašnjavajući odluku zašto je poslao "poruku o preispitivanju suradnje". Kaže da očekuje promjenu nakon manjinskih, ali i predstojećih europskih izbora.

- Očekujem nastavak razgovora kako ubrzati realizaciju naših sporazuma, pretočenih u operativni program Vlade - registraciju manjinskih škola, nastavak elektrifikacije i obnove infrastrukture, vodovoda i cesta, promjena školskih programa i odnosa općenito prema poraženim režimima kao što je ustaški u vrijeme NDH, porast netolerancije koje treba zaustaviti. Sve su to stvari o kojima moramo razgovarati, a ovi izbori pokazuju koliko je to i zašto neophodno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:52