DOGOVOR U SDP-U

Mimica na čelu liste za EU parlament

Mimica je krajem 2013. odbacio mogućnost kandidature jer i u idućem sazivu želi ostati član EK
Croatia's Deputy Prime Minister for Foreign Affairs and European Integration Neven Mimica speaks on April 2, 2013 in Zagreb. The European Union named on April 25, 2013 Mimica new Commissioner as the country prepares to become the bloc's 28th member on July 1. Mimica was formally appointed Commissioner-designate for consumer protection, meaning he will have a seat at the top table of the EU's executive arm which oversees administration and implementation of policy. AFP PHOTO
 AFP / AFP ImageForum

Premda nevoljko, Neven Mimica vjerojatno će ipak prihvatiti zahtjev Zorana Milanovića i biti nositelj liste Kukuriku koalicije na izborima za Europski parlament, koji će se održati 25. svibnja.

Rasprava o socijaldemokratskim članovima liste Kukuriku koalicije bila je jedna od tema sastanka Predsjedništva SDP-a. - Ovo je tek početak rasprave na tu temu - potvrdio je izvor u vrhu Socijaldemokratske partije za Jutarnji. Mimica je krajem 2013. odbacio mogućnost kandidature jer i u idućem sazivu želi ostati član EK. Međutim, u javnosti ima dobar rejting i procjena je da je najbolji izbor za nositelja liste na tim izuzetno značajnim izborima, koji će pokazati koliku podršku ima koalicija Vladinih stranaka.

Na Vladinoj europskoj listi nastupit će SDP, HNS, HSU, IDS i SDSS, a cilj je osvojiti više glasova od HDZ-ove koalicijske liste.

Predvodničko mjesto namijenjeno je Mimici, a na listi će biti još nekoliko važnih političara kao što su Jozo Radoš, Ivan Jakovčić, vjerojatno Milorad Pupovac, dok je intenciju za ostanak u Europskom parlamentu izrazio i Tonino Picula, bivši ministar vanjskih poslova.

Hrvatska daje 11 zastupnika, što znači da bi s Kukuriku liste u EP moglo otići četiri ili pet kandidata.

Angažiranjem Nevena Mimice želi se spriječiti prošlogodišnja situacija kada je HDZ-ova koalicija pobijedila na izborima za Europski parlament sa samo 5876 glasova više od koalicije predvođene SDP-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:26