ODBOR ZA UNUTARNJE TRŽIŠTE I ZAŠTITU POTROŠAČA

Mimica u Bruxellesu imao odličan nastup...i dokazao je da je on pravi čovjek za resor kojim će se ubuduće baviti

 AFP

Konferencija predsjednika u Europskom parlamentu je i formalno odlučila da se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sljedeće srijede u Strasbourgu glasa o potvrđivanju Nevena Mimice kao člana Europske komisije zaduženog za politiku zaštite potrošača. Gotovo je sigurno da će Mimica dobiti potporu na tom glasanju bez obzira na neke rezerve koje su o njegovom nastupu tijekom saslušanja u utorak izrazili neki zastupnici iz redova EPP-a koji misle da je Mimica trebao biti “jasniji” u nekim odgovorima.

Potvrda u srijedu

Nakon trosatnog ispitivanja Mimice sastali su se koordinatori političkih grupa u odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača i nakon te rasprave je šef tog odbora Malcolm Harbour sastavio pismo s ocjenom, koje je i prihvaćeno. Sadržaj tog pisma ne ostavlja nikakvu dvojbu da će Mimica u srijedu biti potvrđen.

U pismu se ocjenjuje da je Mimica dokazao kompetentnost za resor kojim će se baviti, spremnost da preuzme i političke inicijative kako bi se unaprijedila agenda zaštite potrošača te da mu se stoga može dati povjerenje za obnašanje funkcije povjerenika za zaštitu potrošača.

Nadležni odbori su predložili da kandidat za povjerenika dostavi pojašnjenja o nekim pitanjima koja su se pojavila tijekom saslušanja. To uključuje njegovo stajalište o odobravanju visokorizičnih medicinskih uređaja u predloženoj direktivi, njegovim prioritetima o provedbi zakonodavstva u zaštiti potrošača te proračun za višejezični portal za rješavanje sporova na internetu. U općoj ocjeni na temelju komentara koordinatora u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, koji su se sastali nakon saslušanja, šef odbora je dao sljedeću ocjenu: “Članovi odbora su se uvjerili da će Mimica biti spreman poduzeti političke inicijative i pogurati potrošačku agendu u teškim okolnostima u kojima se pridružuje komisiji kada je proračun već dogovoren, a političke obveze preuzete.

Općenito Mimica je imao dobar nastup i članovi odbora smatraju da mu se može dati povjerenje za vođenje resora do kraja mandata ove Komisije.

Zadovoljni članovi

Članovi su bili zadovoljni njegovim odgovorima da će jasno braniti interese potrošača na kolegiju i da će surađivati s ostalim povjerenicima kako bi utjecao na relevatne zakonske prijedloge. Nakon što sljedeći tjedan dobije potvrdu Europskog parlamenta, Mimicu će formalno potvrditi i Vijeće kako bi od 1. srpnja mogao početi s obnašanjem mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:05