O SMANJENJU PLAĆA NISU PRIČALI

MINISTAR ALADROVIĆ NAKON SASTANKA SA SINDIKATIMA POSLAO UMIRUJUĆU PORUKU 'Mirovine i socijalne naknade nisu upitne, one su nam zadnja linija obrane'

 
Josip Aladrović
 Bruno Konjevic / CROPIX

U Banskim dvorima održane su neformalne trosatne konzultacije predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, gostujući u Dnevniku HTV-a rekao je da su se dotakli svih mjera kojima žele očuvati radna mjesta, rasteretiti poduzetnike, te učiniti našu ekonomiju konkurentnijom.

- Htjeli smo vidjeti kako socijalni partneri vide ovu krizu i koje su mogućnosti njihovog djelovanja unutar ove situacije - rekao je ministar.

Istaknuo je da u ovom trenutku nisu ništa konkretizirali, ali da i dalje nastavljaju razgovore, te da će morati postići određene konsenzuse što se tiče djelovanja u pogledu svih budućih djelovanja ekonomskih politika.

Ministar Aladrović rekao je kako se za potpore do sada prijavilo 94.000 poslodavaca, za oko 550.000 zaposlenika, te da su jedan dio potpora već isplatili, a do 15. travnja bi trebali isplatiti sve potpore za ožujak što iznosi 1,7 milijardi kuna.

Istaknuo je da mirovine i socijalne naknade nisu upitne, da su one zadnja linija obrane.

Dodao je i da neće pristati na zahtjev za povećanjem minimalne plaće jer smatraju da nema osnove.

- Ova mjera koja se dotiče 4.000 kuna namijenjena je očuvanju radnih mjesta, namijenjena je poslodavcima i zaposlenicima i jasno su raspisani kriteriji. Za ovo povećanje u ovom trenutku kada smo u složenoj ekonomskoj situaciji nema mogućnosti ni potrebe - rekao je Aladrović za HTV.

Što se tiče smanjenja plaća na današnjem sastanku toga nisu eksplicitno doticali, rekao je, ali i dodao da cijelo vrijeme rade određene uštede i komuniciraju da je solidarnost potrebna, te da smatra da ćemo na ovom primjeru svi zajedno morati pokazati solidarnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:14