TEŠKO STANJE FINANCIJA

MINISTAR BORIS LALOVAC 'Voda nam je došla do grla, veliko je pitanje kako će nam biti sutra'

Ministar financija smatra da je ključno iskoristiti novac iz EU, u suprotnome ništa ni od malog rasta
Zagreb, 150514.Vlada.Odrzana redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske.Na fotografiji: Boris Lalovac.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Gostujući u Dnevniku Nove TV , ministar financija Boris Lalovac rekao je da je voda u Hrvatskoj već odavno došla do grla te da je pitanje kako će biti sutra, s obzirom da imamo vrlo visoke kamate, a danas se jeftino financiramo. 'Moramo preventivno djelovati', rekao je govoreći o novom državnom proračunu.

'Mislim da će još ova godina i sljedeća biti jeftino zaduživanje, međutim svake iduće godine vjerojatno će doći do povećanja cijene kapitala', istaknuo je ministar i potvrdio da će nakon toga krediti biti znatno skuplji.

Na konstataciju novinara da je u Hrvatskoj nepojmljivo kretati u reforme u izbornoj godini, Lalovac je uzvratio da to nema veze. 'Vodi se nacionalni interes, a nacionalni interes je svakako imati manje rashode i imati javne financije pod kontrolom, nema veze dolaze li izbori ili ne', kazao je i dodao da se ovoga puta radilo na temelju realnih prihoda i smanjenja rashoda kao i da se ništa nije 'nabildavalo'.

'Ništa. 2,8 milijardi kuna smo na rashodovnoj strani išli dolje', rekao je.

Izrazio je uvjerenje da se neće ostvariti njegova prijetnja o smanjenju plaća javnim i državnim službenicima u slučaju da se ne ostvare zacrtane uštede. 'Nadam se da plaće pasti neće jer će se svi ministri držati propisanih limita', kazao je.

Lalovac misli da sljedeće godine neće biti rebalansa, a napominje i da nema skrivanja računa, 'jedino postoje određeni neplaćeni računi u zdravstvu, toga smo svjesni'.

'Bez novca EU proračun će izdržati. Međutim, postavlja se pitanje hoćemo li imati ekonomskih aktivnosti. Ne možemo se novo zaduživati, ne možemo davati jamstva i garancije, ukoliko tog novca nema, vjerojatno i ovaj rast od 0,5% će biti upitan', rekao je još ministar financija, koji je uvjeren da će proračun dobiti zeleno svjetlo Europske komisije.

'Ne mogu vam davati nikakve projekcije ili lažna očekivanja. Po meni, treba svaki dan raditi i izvršavati ono što smo obećali. Kad budemo izvršavali ono što smo obećali, tad će doći pozitivni pomaci', kazao je, odgovarajući na pitanje o gospodarskom oporavku sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:12