SURADNJA

Ministar Bošnjaković: U pripremi su izmjene Zakona o pomilovanju

 Dragan Matić / CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, od ukidanja Komisije za pomilovanja u veljači 2016. pa do danas, donijela je tri odluke o pomilovanju i ukupno pomilovala deset osuđenika.

Jedna odluka donesena je u prosincu 2016., a tada su pomilovani Mato Dominiković, Zvonko Karamatić, Krešimir Kurjaković i Davor Švec, dok su tijekom 2017. donesene dvije odluke. Tako su u travnju 2017. pomilovani Stipica Kević i Tobias Tenžera, a u studenome i Pero Lovrenović, Ivan Marić i Tomislav Radeljak. Kod svih redom u pitanju su manje kazne koje su dobili za kaznena djela krivotvorenja isprava, prometnih nesreća, prijetnji, nanošenja tjelesnih ozljeda, nedozvoljene upotrebe autorskih prava, dok se jedno kazneno djelo odnosi na zlouporabu u gospodarskom kriminalu.

Regulacije

Iz Ureda predsjednice priopćili su da su, od kada je komisija prestala s radom, donesene tri odluke o pomilovanju, što je, kako su rekli, u skladu s prosjekom jer su se i do sada donosile dvije do tri odluke godišnje. Na upit o osnivanju nove Komisije, iz Ureda predsjednice naveli su kako je “u međuvremenu u suradnji s Ministarstvom pravosuđa pokrenut postupak izrade nacrta prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pomilovanju kako bi se isti osuvremenio, te kako bi se usustavio rad komisije čiji sastav i ovlasti dosad nisu bile utemeljene na odredbama Zakona”.

- Naime, komisija je djelovala kao savjetodavno tijelo bez jasno propisanih ovlasti i odgovornosti, što će se predloženim novelama svakako regulirati - stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio nam je jučer da se pripremaju izmjene i dopune Zakona o pomilovanju.

Kontroverze

- Glavna izmjena odnosi se na to da se oformi komisija koja bi bila točno strukturirana i u kojoj bi bili stručnjaci poput sociologa, viktimologa, psihologa... Oni bi svojim prijedlozima i mišljenjima predsjednici pomagali kod takvih odluka - kazao je Bošnjaković.

Podsjetimo, Komisija za pomilovanja, raspuštena je prije nešto više od dvije godine zbog niza kontroverznih odluka. Skandal je, podsjetimo, izbio kada je tadašnji predsjedničin savjetnik Vladimir Šeks priznao da je od Komisije tražio da se pomiluje njegov bivši suradnik Vanja Goldberger. Buru je podignulo i pomilovanje Danka Seitera, jednog od sudionika afere Karlovačka banka koji je u vrijeme dok je bio u Upravi te banke oprostio kredit jednom od donatora predsjedničine kampanje, ali i pomilovanje kontroverznog poduzetnika Leona Sulića, nekadašnjeg vlasnika Croatia busa. Predsjednica Grabar-Kitarović tada je odmah razriješila svog savjetnika Vladimira Šeksa, te donijela odluku da se cijela Komisija za pomilovanja raspusti.

Inače, predsjednica će i ove godine bez komisije pomilovati neke osuđenike. Iz njenog ureda naveli su kako je, neovisno o tijeku postupka donošenja izmjena i dopuna Zakona, i u ovoj godini predviđeno donošenje odluka o pomilovanjima vezano uz dosad podnesene zahtjeve

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:22