MINI INTERVJU

MINISTAR BRANITELJA TOMO MEDVED 'Zakon ne diskriminira, nema razloga za brigu'

Zagreb, 150917. Markov trg.
Sabor.
Sjednica Hrvatskog sabora koja pocinje aktualnim prijepodnevom.
Na fotografiji: Tomo Medved, ministar branitelja.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poslala je naputak svim školama da će ratni veterani imati prednost pri zapošljavanju na mjesto ravnatelja škola. Ravnatelji su šokirani i najavljuju da će ići na Ustavni sud i tražiti preispitivanje ustavnosti Zakona o braniteljima. Ministar branitelja Tomo Medved poručuje im da se ne događa ništa revolucionarno te da nema razloga za brigu.

Je li još netko, osim ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, zatražio očitovanje ovog zakonskog članka od vašeg ministarstva?

- Očitovanje oko ovog članka zakona Ministarstvo hrvatskih branitelja uputilo je Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kao i obrazovnim ustanovama koje su se pojedinačno obraćale. Bilo je nekoliko upita pojedinih škola i na te upite je Ministarstvo također poslalo tumačenje.

Koja je razlika prilikom zapošljavanja ratnih veterana u odnosu na stari zakon?

- I prema prijašnjem zakonu ratni veterani imali su prednost pri zapošljavanju. Novitet je što se to sada odnosi i na rukovodeća radna mjesta. Ta prednost se ostvaruje samo ako osoba ispunjava sve ostale uvjete predviđene natječajem, ima isti broj glasova/bodova, tada ta osoba koja se poziva na pravo iz Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji i ispunjava uvjete predviđene zakonom te može ostvariti to pravo prednosti. Ne radi se ni o kakvoj revoluciji. Zakon svakako treba promatrati u cijelosti.

Prozivaju vas da je takav zakon protuustavan.

- Ako netko smatra da je protuustavan, može pokrenuti postupak utvrđivanja ustavnosti. Zakon je prošao kroz dva čitanja i bio u javnoj raspravi te je prihvaćen od strane svih relevantnih institucija. Prošli tjedan organizirali smo simpozij na kojem smo analizirali sve moguće probleme i poteškoće te nejasnoće oko same provedbe zakona na terenu, a i uskladili ujednačeno postupanje svih nadležnih tijela vezanih uz primjenu zakona.

Jesu li vas jučer iznenadile negativne reakcije? Prozvali su zakon da je diskriminatoran.

- Nema diskriminacije, ništa takvo se ne događa. Ali moramo biti svjesni da kod donošenja normativnih akata ponekad postoji nerazumijevanje, taj akt je donesen i on je u primjeni te će Ministarstvo sve nedoumice i nejasnoće rješavati tijekom primjene.

Bivši ministar Predrag Matić kaže da je ta “uputa šatoraški zahtjev”. Kako to komentirate?

- Ne želim koristiti taj termin, to je grozan termin. Ali neću prihvatiti kritike onih koji su sami bili uzrok prosvjeda i koji su trebali prepoznati vlastite propuste u službi i stopostotne invalide natjerali na prosvjed. Osobno svaki dan kroz dijalog s veteranima i radom na terenu osluškujem njihove poteškoće i za njih pronalazimo rješenja.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo